AFP or licensors

Trump wil deadline voor overname TikTok niet verlengen

De Amerikaanse president Trump wil de deadline voor de verkoop van de social media app TikTok niet verlengen. Trump wil de populaire Chinese app vanaf dinsdag 15 september verbieden, als de Amerikaanse tak tegen dan niet verkocht is. De Chinese eigenaar ByteDance zal die deadline waarschijnlijk niet halen. Volgens Trump vormt de app een gevaar voor de nationale veiligheid van zijn land.

“Het bedrijf wordt gesloten of verkocht”, zei de Amerikaanse president Trump tegen journalisten op de vraag of hij de deadline voor TikTok wil verlengen of niet. Trump heeft het Chinese bedrijf ByteDance tot dinsdag 15 september gegeven om de Amerikaanse tak van de populaire video-app te verkopen. Lukt dat niet, dan wil hij TikTok verbieden. 

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg wist te melden dat moederbedrijf ByteDance die deadline “waarschijnlijk” niet zal halen. Het bedrijf haalt nieuwe Chinese wetgeving aan over de uitvoer van technologie rond artificiële intelligentie, waardoor de onderhandelingen over een verkoop vertraging hebben opgelopen. 

Trump vindt TikTok een gevaar voor de nationale veiligheid van zijn land. Via TikTok zouden de data van miljoenen Amerikaanse gebruikers makkelijk in handen kunnen komen van de Chinese overheid, zo klinkt het.  Softwaregigant Microsoft is kandidaat om de Amerikaanse tak van TikTok over te nemen, maar ook Oracle zou een bod hebben gedaan. De verkoop zou 20 tot 30 miljard dollar opleveren.

Wat de gevolgen kunnen zijn voor TikTok-gebruikers bij ons is nog niet duidelijk.

Meest gelezen