Universiteit Hasselt helpt buitenlandse studenten om in hun kot te blijven tijdens hun quarantaine

Buitenlandse studenten die uit een rode zone komen, moeten voor ze naar de les kunnen, eerst twee weken in quarantaine. Om te vermijden dat ze naar de winkel moeten, heeft de universiteit jobstudenten ingeschakeld die de boodschappen naar het kot brengen. De meesten komen hier immers aan met enkel een koffer vol kleren. Eten of potten en pannen moeten ze hier nog kopen. 

De universiteit heeft een soort webwinkel geopend voor buitenlandse studenten. Ze kunnen er online beddengoed bestellen, potten en pannen en natuurlijk eten. “Ze kunnen kiezen uit verschillende voedselpakketten”, vertelt Niels Lambrichts van de U Hasselt. “Dan kunnen ze kiezen wat ze lekker vinden en daarmee kunnen ze normaal 10 dagen verder.” 

Meer dan alleen brood bad bed

Als we willen dat de studenten echt niet buiten komen, moeten we ook op andere vlakken een handje helpen”, legt Lambrichts uit. Als ze hier aankomen hebben ze bijvoorbeeld nog geen Belgische simkaart. Ze kunnen niet naar het stadhuis om hun  documenten in orde te maken. Voor de studenten die in Diepenbeek op kot zitten is het handig om hun buspas snel op zak te hebben, want ze moeten voor hun covid test naar het ziekenhuis.” De pakjesbezorgers brengen dus meer dan alleen brood bad bed spullen. 

Late start

“We zien ook dat veel buitenlandse studenten er niet op tijd zullen geraken”, merkt Lambrichts op. Een aantal ambassades is pas half juli weer open gegaan. En dat is ruim laat als je in oktober met de lessen wil beginnen. Daarom zijn we dit jaar flexibel voor studenten die later beginnen. “

Lening

Studeren in het buitenland is erg duur. “Onze buitenlandse studenten zijn dan ook meestal genoodzaakt om tijdens hun studie te werken. Met corona zijn die inkomsten een aantal maanden weggevallen en dat was voor een aantal studenten bijzonder moeilijk. Om te voorkomen dat de studenten hun studie moet afbreken, voorziet de universiteit een renteloze lening die ze de volgende maanden moeten afbetalen. We beseffen op de universiteit goed dat sommige studenten hier komen studeren met het geld dat door een hele familie werd samengelegd. Dat willen we niet laten verloren gaan. 

Meest gelezen