Copyright Maskot

Advocaten van bekende Vlamingen van wie naaktbeelden circuleren op sociale media: "Ze zijn in de val gelokt"

Stan Van Samang, Peter Van De Veire en Sean Dhondt maakten de voorbije dagen bekend dat er naaktbeelden van hen circuleren. Iemand zou die gelekt hebben, waarna ze op grote schaal verspreid zijn. Volgens verschillende advocaten zijn ze in de val gelokt door iemand met valse profielen op sociale media die hen bewust wou schaden, "catfishing" heet zoiets.

Over hoe en waarom de naaktbeelden van verschillende bekende Vlamingen online kwamen, gaan er allerlei verhalen de ronde. "Ik heb de laatste dagen verhalen en veronderstellingen gelezen die grote regisseurs zouden kunnen gebruiken voor een nieuwe Oscarnominatie, fictie and beyond, verhalen die compleet verzonnen zijn en die getuigen van een heerlijke maar gevaarlijke fantasie", zei Peter Van De Veire hier vanmorgen zelf over op MNM.

Eén van die verhalen is dat ze die beelden zelf in een gemeenschappelijke WhatsApp-groep zouden hebben gepost, tot één van hun partners het ontdekte en de beelden deelde met een vriendin. "Daar is niets van aan", klinkt het bij hun advocaten. 

Hun cliënten zouden geen gemeenschappelijke WhatsApp-groep hebben gehad om video's te delen. 

Al jaren aan de gang

Wat zou er dan wel gebeurd zijn? De advocaten kijken eigenlijk allemaal in dezelfde richting: de bekende mannen zouden los van elkaar benaderd zijn door iemand, via Instagram. 

Op dat sociale medium zou iemand valse profielen hebben aangemaakt, en de mannen benaderd hebben, met de bedoeling om naaktfoto's van hen te verkrijgen. "Catfishing" dus.

Volgens verschillende advocaten is het fenomeen al enkele jaren aan de gang en wordt er telkens op dezelfde manier gewerkt.

Via een valse profiel van een vrouw wordt er contact gezocht met een bekende Vlaming, men probeert zijn vertrouwen te winnen door zelf valse naaktbeelden te versturen en daarna overtuigt men de persoon in kwestie om zelf naaktbeelden te maken en die te versturen. 

Die beelden zouden verzameld worden om de bekende personen schade te berokkenen en hen eventueel af te persen. 

Stan Van Samang heeft ondertussen een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij de onderzoeksrechter in Brussel. De andere advocaten bekijken nog welke stappen ze zullen zetten. Op het verspreiden van seksuele beelden zonder toestemming staan er zware straffen: tot vijf jaar cel en een geldboete van 80.000 euro.

Het zal nu aan de onderzoeksrechter zijn om te onderzoeken wat er precies gebeurd is en of er effectief sprake was van catfishing. De onderzoeksrechter zal mogelijk ook proberen na te gaan wie er allemaal de beelden heeft helpen te verspreiden.

Bekijk hier het gesprek met onze justitie-experte Caroline Van den Berghe in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen