Videospeler inladen...

Herbekijk de VRT NWS Live: jouw vragen over verspreiding van intieme (naakt)beelden beantwoord

Na de getuigenis van Peter Van de Veire en de klacht van Stan Van Samang is het thema sexting brandend actueel. In deze VRT NWS Live legt Journaal-anker Hanne Decoutere jullie vragen over sexting voor aan seksuologe Lotte Vanwezemael en onze eigen social media-expert Tim Verheyden. Lees hieronder de antwoorden op enkele van die vragen en herbekijk de volledige VRT NWS Live. 

Zit je met vragen rond dit onderwerp? Bij Tele-Onthaal kan je terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hebben deze BV's het niet zelf gezocht?

Veel mensen stellen zich de vraag of Peter Van de Veire en Stan Van Samang als BV niet beter hadden moeten weten, met als argumentatie: "ze zijn bekend, ze werken in de media, ze weten hoe sociale media werken, ze weten toch dat dit kan gebeuren"? "De typische term die terugkomt, is victim blaming, dat de personen die de foto's hebben gemaakt nu als slachtoffer worden gezien, en dat er dan gevraagd wordt: zijn zij niet eigenlijk dader?", legt seksuologe Lotte Vanwezemael uit.

"Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor het maken van de foto's en beelden bij iemand zelf, wetende wat de risico's zijn, maar dat is eigenlijk perfect legaal, als het met wederzijdse toestemming is, in een vertrouwensrelatie en de personen zijn ouder dan 16. Dan mag dit, dan is dat niet strafbaar.  Het verspreiden van die beelden, tegen de wil van de maker, is wel strafbaar. Dus in die zin zijn zij eigenlijk enkel slachtoffer."

"Je kan daar een mening over hebben en dat mag", zegt ook social media-expert Tim Verheyden. "Maar de schuld ligt hier toch wel bij wie het verspreidt, bij wie het naar buiten brengt. Het maken van die beelden is de seksuele vrijheid van iedereen. In je privé doe je wat je wil. Er is nu een klacht, er kan nu een onderzoek gevoerd worden. Al zal het misschien niet evident zijn." 

Hoeveel onbekende Vlamingen maken dit mee?

Niet alleen BV's zijn het slachoffer van het ongewild doorsturen van seksueel getinte beelden, ook veel onbekende Vlamingen ondervinden negatieve gevolgen van sexting. "Eigenlijk gebeurt dit wel vaak", zegt Vanwezemael. "Bij jongeren gebeurt het nog veel vaker dan bij volwassenen: 1 op de 15 jongeren is al slachtoffer geweest van wraakporno, dat is het ongewild doorsturen van die beelden. Dat is enorm veel."

Hoe moet je hier als ouder mee omgaan?

Volgens Vanwezemael moeten ouders hun kinderen waarschuwen voor de mogelijke gevaren van sexting. "Probeer het op een positieve manier uit te spreken: wat kan je wel en niet doen? Langs de andere kant zou er op school ook veel meer sensibilisering moeten komen. Sexting en sociale media en hoe daar mee om te gaan, dat krijg je niet aangeleerd." 

Ouders van wie de kinderen met de beelden van de BV's geconfronteerd zijn, raadt Vanwezemael ook aan om in alle openheid het gesprek aan te gaan. "Vraag aan je kinderen: wat deed dit met jou, welk gevoel kreeg je, hoe denk je erover? En leg hen ook uit dat dit iets is wat volwassenen doen in het kader van hun seksualiteit. Probeer dat te kaderen in de taal van het kind." 

Moet er geen mediacampagne komen rond sexting?

"Er zijn al een aantal mediacampagnes geweest", zegt Vanwezemael. "Je hebt ook de Comdom-app, waar je een foto kan maken van jezelf waarbij je je gezicht kan laten blurren (wazig maken) en een watermerk erover kan laten zetten met het nummer van de persoon naar wie de foto verstuurd is." 

Wat is de impact hiervan op slachtoffers en hun familie?

"Zoiets heeft enorme gevolgen", legt Vanwezemael uit. "Het blijft circuleren op het internet. Langs de andere kant is er het aspect mentaal welzijn. Mensen bekijken je anders:  je voelt schaamte, je voelt je schuldig, je voelt je alleen, niet begrepen. Veel mensen gaan zich hierdoor afsluiten, sommigen stappen zelfs uit het leven omdat het zo ondraaglijk is en dat heeft ook een invloed op iedereen rondom je. Iedereen is dan ook indirect slachtoffer: je partner, je gezin, de rest van je familie, vrienden, collega's, buren. Dat heeft ook echt allemaal effect op hen."

Benieuwd naar de andere vragen en antwoorden? Herbekijk hieronder de VRT NWS Live:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder ook hun uitleg op het Instagramkanaal van VRT NWS:

Meest gelezen