Jonas Roosens

Zomer van Antwerpen of mannenmode? Met deze tips is uw weekend zo gevuld, bekijk hier ons overzicht

Het cultuurseizoen is weer begonnen en op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Na 6 maanden kon ook de Brusselse AB dit weekend weer heropenen, daarmee is het cultuurseizoen écht begonnen. Soms vraagt een uitstap iets meer voorbereiding dan anders, maar u kunt ook zonder reservatie op heel wat plekken terecht. Coronaproof, dat spreekt voor zich.

De (na)Zomer van Antwerpen

Zomer van Antwerpen?! Ja, de Zomer van Antwerpen! De organisatie heeft de uitgestelde activiteiten van augustus hervat en gaat nog door tot oktober.

Zo had theatergezelschap Studio Orka eind juli de generale repetitie nog maar net overleefd, toen gouverneur Cathy Berx de provincie Antwerpen op slot deed.  Na wekenlang afwachten kan de voorstelling "Het pentaccordeon" nu zaterdagavond eindelijk in (Belgische) première gaan.

Wie geen tickets kon bemachtigen voor Studio Orka kan dit weekend nog terecht in de Zomerfabriek voor een drankje. Zaterdagavond toont Cinema Urbana daar de film "Light of my life" op groot scherm. Dat debuut van acteur/regisseur Casey Affleck kunt u helemaal gratis bekijken. Reserveren is niet nodig, maar vol is vol. Zondag zijn er dan weer gratis wijkconcerten in Merksem. Ook daar is de capaciteit beperkt(er), kom dus zeker op tijd.

Geen stripfestival, wel een gratis expo in Brussel

Zo'n 100.000 mensen verzamelen normaal gezien in Brussel voor het jaarlijkse Stripfeest (met bijhorende ballonnenparade), geen optie in dit coronajaar. Als troost biedt de stad sinds dit weekend een gratis tentoonstelling aan, waar de wereld van verschillende stripfiguren tot leven komt, zoals die van Suske en Wiske. Er zijn ook enkele reusachtige ballonnen uit de parade te zien.

 U moet wel een ticket reserveren voor de expo, zodat elke bezoeker de ruimte krijgt om de decors en de originele tekeningen te bekijken. Mis het niet, de expo duurt maar 9 dagen. En wij verwachten daarna een nieuw stripverhaal met de titel: "Het vermaledijde virus".

Bekijk hieronder de reportage over de expo uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Open Monumentendag, de corona-editie

De restauratie van een historische boot in Oostende of een zeilwagenrace in De Panne, het staat allemaal op het programma van deze Open Monumentendag

Deze editie - zoals zoveel culturele activiteiten - leek even niet door te gaan, het is dus al een overwinning op het virus dat we het kunnen hebben over Open Monumentendag 2020. U moet wel voor elke activiteit op voorhand reserveren, hoe dat moet leest u in dit artikel.

De kleren maken de man

Het cliché wil dat mannelijke exemplaren in het dierenrijk vaak uitbundiger door het leven gaan dan de vrouwelijke exemplaren, denk maar aan pauwen. Bij mensen ligt dat net iets anders. Hoe komt het dat mannen (al te) vaak een saai kostuum aantrekken? Op die vraag zoekt de expo "Masculinities" een antwoord. 

Het is de allereerste tentoonstelling in ons land die focust op de mannenmode. Geraakt u er niet dit weekend? Geen nood, de expo is nog tot juni volgend jaar te zien in het Mode & Kant Museum in het centrum van Brussel.

Bekijk hieronder hoe "Het Journaal" de expo bezoekt samen met Bruno Van Gils, oprichter van Café Costume:

Videospeler inladen...

Digitale wereldpremière in De Munt

Deze week kreeg het operahuis De Munt in Brussel nog slecht nieuws te verwerken: de 58-jarige dirigent Patrick Davin overleed onverwacht, tijdens het repetitieproces van de nieuwe opera "Is this the end?".

Desondanks gaat de wereldpremière door en die kunt u zaterdag en zondag zelf ook meemaken. Door de coronacrisis blijft de zaal nog even gesloten, maar kunt u de opera via een livestream digitaal volgen, bij u thuis. De rest van het seizoen laat De Munt wel weer publiek toe.

Op bloemenjacht in Sint-Niklaas

Uw eigen woonkamer omgevormd tot exporuimte? In Sint-Niklaas kan het. Op enkele bijzondere plekken in de stad toont Coup de Ville werk van hedendaagse kunstenaars, rond het thema "Chasing flowers", wat zoveel betekent als de jacht op bloemen. Kunstige bloemen wachten op u, nog tot 11 oktober.

Bekijk hieronder de reportage over de expo uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Belgische films bij u thuis

De streamingdiensten Streamz en Disney+ worden volgende week maandag en dinsdag gelanceerd, maar wie nu al een digitale behoefte voelt, kan terecht op het nieuwe platform Sooner. Nóg een streamingdienst hoor ik u denken. Wel ja, nog een. Al is Sooner meer een uitgebreide catalogus van bestaande films, met veel aandacht voor Belgische regisseurs. Als u films als "Girl", "Rundskop" of "Hasta la vista" wil zien, bent u hier aan het goede adres. Prettig weekend!

Meest gelezen