AFP or licensors

"Nomadland" bekroond met Gouden Leeuw op corona-editie van filmfestival van Venetië

“Nomadland”, een Amerikaanse film van regisseur Chloë Zhao, is op het filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw, de prijs voor de beste film. Het is voor het eerst in 10 jaar tijd dat een film van een vrouwelijke regisseur nog eens de hoofdprijs wegkaapt op het festival.

“Nomadland” speelt zich af tijdens de financiële crisis van 2008-2009. De film, met Frances McDormand en David Strathairn in de hoofdrollen, vertelt het verhaal van hedendaagse nomaden die met een camper door het westen van de VS trekken, op zoek naar werk.

Regisseur Chloë Zhao kon niet op de uitreiking aanwezig zijn.
2020 Invision

Regisseur Chloë Zhao en actrice Frances McDormand waren niet naar Venetië afgezakt, wegens de coronamaatregelen. Ze namen de prijs in ontvangst met een videoboodschap. "Dank u zeer om ons uit te nodigen voor dit festival in deze rare, rare, rare wereld en op deze rare manier", zei McDormand. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In de officiële competitie dongen 18 films mee naar de Gouden Leeuw. Daarvan waren er 8 gemaakt door vrouwelijke regisseurs. De grote filmfestivals in Venetië, Cannes en Berlijn, liggen de laatste jaren onder vuur omdat er te weinig films van vrouwelijke regisseurs worden geselecteerd.

Juryvoorzitter Cate Blanchett, die de afgelopen jaren op de barricaden stond voor meer diversiteit in de filmwereld, was dan ook erg tevreden dat het dit jaar anders was. Tijdens de prijsuitreiking zei de Australische actrice dat de winnaar gekozen werd na een "gezonde en forse" deliberatie. 

Juryvoorzitter Cate Blanchett
AFP or licensors

Ook Zilveren Leeuwen uitgereikt

De Zilveren Leeuwen gingen dit jaar naar de Mexicaanse regisseur Michel Franco en de Japanse regisseur Kiyoshi Kurosawa. Franco kreeg de Grote Prijs van de Jury voor de film "New order" en Kurosawa kreeg de prijs voor beste regie voor de film "Wife of a spy". De Russische regisseur Andrei Konchalovksy won de Speciale Juryprijs voor "Dear Comrades!". 

De Mexicaanse regisseur Michel Franco kon zijn Zilveren Leeuw wel persoonlijk in ontvangst nemen.
AFP or licensors

De Britse actrice Vanessa Kirby werd uitgeroepen tot beste actrice en de Italiaanse acteur Pierfrancesco Favino tot beste acteur. 

Door de coronacrisis zag het oudste filmfestival ter wereld er anders uit dan vorige jaren: er waren minder films, minder bezoekers en minder Hollywoodsterren.

Het filmfestival van Venetië was het eerste grote filmfestival dat weer fysiek doorging. Tijdens vertoningen moesten mondmaskers gedragen worden en ook de temperatuur van de bezoekers werd gemeten.

Bekijk hier de trailer van "Nomandland":

Meest gelezen