AFP or licensors

De comeback van de gele hesjes: ruim 200 arrestaties bij demonstraties in Parijs

Tijdens acties en demonstraties van de zogenoemde gele hesjes in Parijs zijn volgens de politie al zeker 222 mensen aangehouden. Volgens lokale media worden afvalcontainers in brand gestoken en daarmee worden straten geblokkeerd. Ook zouden agenten zijn aangevallen. De politie heeft traangas ingezet.

Op Twitter heeft de politie foto's verspreid van verboden zaken die arrestanten bij zich droegen. Onder meer een schroevendraaier, flessen, messen en een boog zijn in beslag genomen. Op social media worden filmpjes gedeeld waarop te zien is hoe actievoerders auto's in de Franse hoofdstad vernielen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het Franse persbureau AFP meldt dat er ongeveer 1.000 demonstranten op de been zijn, de autoriteiten hadden er ongeveer 5.000 verwacht. Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin meldde om iets voor 16 uur dat er sinds vanochtend 222 arrestaties hebben plaatsgevonden.

Voorzorgen

Honderden politieagenten werden ingezet op de Champs-Élysées in het centrum van Parijs, waar het stadsbestuur demonstraties had verboden. Agenten controleerden de identiteitskaarten van voorbijgangers en doorzochten hun tassen, terwijl veel winkels dichtgetimmerd waren uit vrees voor plunderingen die herhaaldelijk plaatsvonden tijdens het geweld van vorig jaar.

Na een pauze in de zomer hebben de gele hesjes hun comeback gemaakt in de straten van Frankrijk. Niet alleen in Parijs, maar ook in andere delen van het land zijn bijeenkomsten aangekondigd. In Toulouse, een van de bolwerken van de protestbeweging, hebben de autoriteiten een demonstratie verboden in verband met het coronavirus. Ze verwezen daarbij ook naar de problemen die in 2018 en 2019 ontstonden bij protesten.

Werkenden van vooral buiten de grote steden die merkten dat ze steeds minder te besteden hebben, brachten de burgerbeweging tegen sociale onrechtvaardigheid bijna twee jaar geleden op gang. Na verhogingen van de brandstofprijzen trokken de “gilets jaunes” op zaterdag 17 november 2018 voor het eerst de pleinen, straten en snelwegen op. Op vele zaterdagen daarna bleven ze protesteren, waarbij het geregeld kwam tot gewelddadige confrontaties met de politie.

Meest gelezen