The Sacramento Bee / Paul Kitagaki Jr. ©2020

Emotionele gouverneur over bosbranden: "Klimaatopwarming is echt. Kom naar Californië en zie het met je eigen ogen"

De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië doet een oproep om de klimaatopwarming kordaat aan te pakken, want anders zullen de hevige bosbranden zich ook elders voordoen. Intussen zoekt de politie in de staat Oregon naar tientallen vermisten nadat een zestal stadjes in de as is gelegd.

Het was een emotionele Gavin Newsom die de pers toesprak vanuit een volledig verwoest en nog nasmeulend natuurpark in de buurt van Oroville. "Ik ben het moe om altijd maar opnieuw deze discussie te moeten voeren", zei hij. "Dit is een klimaatnoodsituatie. Dit is echt." 

Gouverneur Newsom leek daarmee te reageren op president Trump die eerder deze week suggereerde dat de bosbranden in Californië veroorzaakt zijn door jaren van slecht bosbeheer. Newsom is net zoals de meeste van zijn voorgangers een democraat. 

Californië is Amerika fastforward. Wat hier gebeurt komt naar alle Amerikaanse staten, tenzij we de klimaatopwarming nu aanpakken. 

Gavin Newsom, democratisch gouverneur van Californië

"Natuurlijk is het bosbeheer hier de afgelopen 100 jaar niet perfect verlopen", zei Newsom. "Maar wat we nu meemaken is zonder voorgaande: jaar na jaar die extreme droogte, die extreme hitte. Dat is de oorzaak van deze megabranden." Californië kende de heetste augustus sinds het begin van de metingen.

Bekijk hieronder beelden uit zijn toespraak

Videospeler inladen...

Tientallen vermisten

Intussen wordt in de staat Oregon, ten noorden van Californië, gezocht naar tientallen vermisten. Hevige branden legden daar 6 stadjes in de as. 40.000 mensen werden uit voorzorg geëvacueerd, maar er wordt gevreesd dat niet iedereen op tijd weggeraakte. Reddingswerkers zoeken nu naar lichamen tussen het puin. 

Een meisje voor haar verwoest huis in Oregon
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In Oregon dreigen twee grote branden samen te smelten en het vuur bedreigt ook het gebied rond de stad Portland. Een half miljoen mensen houdt zich klaar om te vluchten als dat nodig is. "Op dit ogenblik is onze lucht de meest vervuilde in de wereld" zei gouverneur Kate Brown. "Het goede nieuws is dat er koelere en vochtigere lucht op komst is, wat het blussen vergemakkelijkt." 

Ook de gouverneur van Oregon wijst naar de klimaatopwarming als oorzaak van de ongekend hevige branden. "Er bestaat geen twijfel over dat de situatie verergerd wordt door de klimaatopwarming. De droogte van de afgelopen jaren in combinatie met de hitte en de hevige wind hebben voor deze uitzonderlijke situatie gezorgd."

Amerika Fastforward

Volgens gouverneur Newsom van Californië heeft het geen zin meer om te discussiëren over de vraag of de mens al dan niet verantwoordelijk is voor het opwarmende klimaat. "Het debat over klimaatopwarming is voorbij. Er valt niet meer over te discussiëren. Kom naar de staat Californië en zie het me je eigen ogen."

"Californië is Amerika fastforward", vervolgde hij. "Wat hier gebeurt komt naar alle Amerikaanse staten, tenzij we de klimaatopwarming nu kordaat aanpakken. En we moeten de ideologische nonsens van een kleine groep mensen naast ons neerleggen. We kunnen niet meer terug naar 19e-eeuwse oplossingen", zo besloot hij.

Meest gelezen