Protest tegen de executie van de jonge worstelaar Navid Afkari.
AFP or licensors

Iran executeert jonge worstelaar ondanks internationaal protest

Het Iraanse regime heeft de worstelaar Navid Afkari geëxecuteerd. De sportman was ter dood veroordeeld omdat hij een beveiligingsbeambte zou hebben doodgestoken tijdens antiregeringsprotesten in 2018. Volgens zijn familie en mensenrechtenorganisaties werd hij echter gedwongen een valse bekentenis af te leggen.

De executie werd uitgevoerd in een gevangenis in de stad Shiraz, in de zuidelijke provincie Fars. Iraanse staatsmedia maakten dat vandaag bekend.

De 27-jarige worstelaar was veroordeeld voor de dood van een beveiligingsbeambte van een waterbedrijf in 2018, tijdens antiregeringsprotesten in dezelfde stad. De man werd doodgestoken. Afkari kreeg tweemaal de doodstraf opgelegd. Twee broers van de worstelaar zijn voor deelname aan dezelfde demonstraties veroordeeld tot 54 en 27 jaar gevangenisstraf.

Afkari zou de feiten bekend hebben, maar volgens zijn familie en mensenrechtenorganisaties werd hij via marteling gedwongen om een valse bekentenis af te leggen. De zaak kreeg heel wat internationale aandacht. Onder andere de Amerikaanse president Donald Trump riep op Twitter Iran op om het leven van Afkari te sparen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Maar het Iraanse Hooggerechtshof weigerde de straf te herroepen. Op de Iraanse televisie werd na de tweet van Trump een video getoond waarin Afkari het doden van de man lijkt te bekennen.

Het Internationaal Olympisch Comité zegt "geschokt" te zijn door de executie van de jonge Iraanse worstelaar. "Dit is zeer triest nieuws. Het is diep verontrustend dat de pleidooien van atleten van over de hele wereld en al het werk achter de schermen van het IOC, samen met het Nationaal Olympisch Comité van Iran, de Wereldworstelbond en de Iraanse worstelbond, ons doel niet hebben bereikt. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van Navid Afkari."

Afkari's executie is geen uitzondering in Iran. Elk jaar worden nog honderden executies uitgevoerd. Vaak gebeurt dat door ophanging.

Meest gelezen