Videospeler inladen...

Is Vivaldi wel de "keuze van de kiezer"? "Sociaal-economisch is de Vlaming linkser dan een PS-N-VA-regering zou zijn"

"Een Vivaldi-regering vertegenwoordigt in mijn ogen niet de stem van de kiezer", stelde N-VA-Kamerlid Theo Francken gisteravond nog eens in "De afspraak op vrijdag". Maar politicoloog Stefaan Walgrave (UA) wilde dat toch enigszins nuanceren. "Gemiddeld bekeken zal paarsgroen veel te links zijn op vlak van thema's als migratie, maar sociaal-economisch zal die regering dichter aansluiten."

Nu Vivaldi - een regering met socialisten, liberalen, groenen en CD&V - in de steigers lijkt te staan, timmert de N-VA wel vaker op de spijker dat een dergelijke regering de stem van de Vlamingen niet vertegenwoordigt. Dat deed ook N-VA-Kamerlid Theo Francken gisteravond nog eens in "De afspraak op vrijdag".

Niet alleen omdat die regering een minderheid heeft aan Vlaamse kant, stelde hij. Ook inhoudelijk zou die niet overeenkomen met de stem van de Vlaming. "Groen had 15-16 procent in de peilingen, maar had uiteindelijk amper gewonnen. Die worden nu een van de 'kingmakers'. CD&V twijfelt nog. Het is ook niet dat liberalen en socialisten op een geweldige electorale hausse zitten. Dat die nu de zaken gaan runnen op het federale niveau, in zo'n moeilijke tijden, is in mijn ogen een groot risico."

Te links, of toch niet altijd?

Professor politicologie Stefaan Walgrave (UA), ook te gast in "De afspraak op vrijdag", beaamde dat ook: "Het klopt dat er een risico wordt genomen: dat het beleid dat deze regering zal voeren, redelijk ver staat van de wens van de Belgen." En toch wilde hij ook een belangrijke nuance meegeven, dat hij leerde uit zijn onderzoek in de aanloop naar en na de verkiezingen van 26 mei vorig jaar.

"Als je de partijprogramma's samenlegt en naar een middelpunt zoekt en je kunt een denkbeeldige regering maken met N-VA en PS, krijg je een beleid dat sociaal-cultureel - dus onder meer wat betreft migratie en veiligheid - redelijk dicht staat bij wat Vlamingen willen. Maar dat zal sociaal-economisch eigenlijk iets te rechts zijn. Als je paarsgroen krijgt, zal dat sociaal-cultureel beleid veel te links zijn - ook voor de Franstaligen trouwens - en zal dat sociaal-economische dichter bij de kiezer aansluiten."

Ik ben het eens met de professor: een stem voor Vlaams Belang was volgens mij ook een stuk een vraag naar een sociale correctie

Theo Francken (N-VA)

In zijn ogen zal Vivaldi dus vooral op vlak van "de nieuwe breuklijnen" - criminaliteit, identiteit, migratie - moeten uitkijken of de Vlaming nog mee is. Maar sociaal-economisch zou dat goed kunnen meevallen. "Want sociaal-economisch is de Vlaming linkser dan de PS-N-VA-regering zou zijn."

Bekijk hieronder het hele gesprek in "De afspraak op vrijdag": 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Sociale correcties nodig

Francken bevestigt dat de N-VA dat ook heeft aangevoeld. "Die sociale correcties zaten dan ook in dat akkoord met de PS. Ik ben het ook eens met de professor: een stem voor Vlaams Belang was volgens mij ook een stuk een vraag naar een sociale correctie. En dat bleek, als ik me niet vergis, ook uit uw onderzoek."

Maar geeft hij daarmee toe dat de N-VA zich de voorbije jaren sociaal-economisch te rechts heeft opgesteld? "Nee, die hervormingen (van de Zweedse regering, red.) waren absoluut nodig om naar een nieuwe eeuw te gaan", vindt Francken. "En we moeten daar nog verder in gaan. Maar we hebben die sociale correcties steeds gedaan. Wat denk je dat (toenmalig CD&V-minister van Werk, red.) Kris Peeters steeds vroeg? Maar we hebben ze gewoon verschrikkelijk slecht uitgelegd en verkocht. Daar zijn we een deel van de mensen kwijtgeraakt."

We hebben de sociale correcties in onze hervormingen gewoon verschrikkelijk slecht uitgelegd en verkocht

Theo Francken (N-VA)

Hij denkt ook dat de lage pensioenen veel mensen kwaad hebben gemaakt. "Zeker in een tijd met aanslagen en een migratiecrisis. Je kreeg dat gewoon niet meer uitgelegd. Mensen met een pensioen van 800 euro die heel hun leven hebben gewerkt, die dan mensen uit Syrië zien arriveren die een leefloon krijgen van 1.000 euro. Daarom stemden mensen op Vlaams Belang: die vinden dat dat niet meer kan."

Of toch nog N-VA?

Denkt Francken dat de gesprekken over een Vivaldi-regering gaan slagen? "Ik wil dat eerst nog zien", zegt hij. Francken houdt er zelfs nog rekening mee dat de N-VA opnieuw aan zet komt. "Ze staan verder dan voordien, maar ze zijn nog niet rond. Positivisme is geen bindmiddel, dat is een laagje vernis. Ik zie ook constant die tweets van MR-voorzitter Bouchez daartussen fietsen. Dan denk ik: gaat dat hier wel landen?"

Francken zegt dat hij zichzelf in elk geval op dat vlak gedeisd heeft gehouden. "Ik heb mijn voorzitter gedurende 14 maanden alle kansen gegeven om een goed akkoord met de PS uit de brand te slepen. Ik heb mij zeer terughoudend opgesteld."

Meest gelezen