12.000 migranten en vluchtelingen zijn al 4 dagen op de dool op het Griekse eiland Lesbos, onder hen ook 4.000 kinderen.
AFP or licensors

Leger bouwt nieuwe tentenkampen op Lesbos, migranten willen er niet heen: "Een gesloten kamp kun je ons niet aandoen"

Op het Griekse eiland Lesbos heeft het leger duizenden nieuwe tenten opgezet, na de brand in het vluchtelingenkamp van Moria vier dagen geleden. Maar veel tenten blijven leeg, want de migranten willen weg van het eiland. "Heel veel mensen vragen me: mevrouw, wanneer komt er een oplossing voor ons?"

Al sinds de nacht van dinsdag op woensdag zijn 12.000 vluchtelingen en migranten op de dool op het Griekse eiland Lesbos. Onder hen ook 4.000 kinderen. Het tentenkamp voor asielzoekers waar ze tot dan in verbleven, brandde nagenoeg volledig uit.

Wellicht staken ze de brand zelf aan, uit protest tegen de omstandigheden waarin ze moesten leven. Sommigen verblijven er al 5 jaar en recent ging het kamp in quarantaine nadat er coronabesmettingen waren vastgesteld.

Na de brand werden de migranten en vluchtelingen door de politie naar een andere plek gedreven. Daar hebben ze uit eigen beweging geprobeerd om voor nieuw onderdak te zorgen, door kleine tentjes op te zetten of zelf constructies te bouwen langs de kant van de weg. "De mensen hebben tenten gebouwd met bamboestokken en kleine stokken die ze in het bos hebben gevonden", vertelt NOS-journaliste Heleen D'Haens, die ter plaatse is, aan onze redactie.

"Er zijn duizenden mensen, er ligt veel afval op straat en de vraag die ik nog steeds hoor is: mevrouw, wanneer komt er een oplossing voor ons." (De tekst gaat voort onder de beelden.)

BEKIJK: NOS-journaliste Heleen D'Haens beschrijft de situatie op het eiland Lesbos, 4 dagen na de brand in het kamp van Moria

Videospeler inladen...
De migranten hebben langs de weg en op parkings tentjes opgezet en constructies gebouwd met stokken die ze in het bos hebben gevonden.
AFP or licensors

Het Griekse leger is intussen begonnen met het opzetten van nieuwe tentenkampen, op verschillende plekken op het eiland. "Het grootste kamp is op een militaire basis", zegt D'Haens. "Mensen kunnen zich daar al gaan registreren en dan kunnen ze een tent krijgen."

Maar veel tenten blijven leeg, want de migranten willen liever weg van het eiland. Bovendien wordt het kamp op die militaire basis een gesloten kamp, in tegenstelling tot het afgebrande nabij Moria. "Dat betekent dat je er niet vrij in en uit kan lopen, maar dat het dus wel degelijk de bedoeling is dat mensen gecontroleerd in en uit het kamp gaan. Er staan hekken rond die militaire basis."

"Ik sprak mensen hier en ik vroeg hen waarom ze niet naar die betere tenten gaan. Zelfs families met kinderen zeiden me: mevrouw, wij kunnen niet in een gesloten kamp zitten, dat kun je ons niet aandoen."

Al enkele dagen is de sfeer op het eiland gespannen. Vanmorgen kwam het bijvoorbeeld opnieuw tot relletjes, toen honderden migranten de haven van Mytilene wilden bereiken. Ze werden verhinderd door de Griekse politie. De migranten gooiden met stenen naar de politie, die antwoordde met traangas. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen