AFP or licensors

Liveblog - Meer dan 10.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk, protest tegen maatregelen in Duitsland

Het gemiddelde aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in België is opnieuw gestegen, naar gemiddeld 588 per dag. In Frankrijk zijn er 10.561 nieuwe gevallen geteld in 24 uur tijd. En in Duitsland is geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Proeven voor veelbelovend coronavaccin worden hervat

De proeven met het kandidaat-coronavaccin van het Britse farmabedrijf AstraZeneca - waar Europa al een bestelling voor heeft geplaatst - worden hervat. Dat laat het bedrijf weten in een mededeling. Woensdag werden de testen even stopgezet nadat er een medisch probleem was bij een proefpersoon in Groot-Brittannië. Na een onderzoek blijkt nu dat de testen opnieuw veilig kunnen worden opgestart. Alvast in Groot-Brittannië worden die testen weer gestart. "En dat kan veilig", benadrukt het bedrijf, dat geen verdere informatie geeft. 

Het kandidaat-vaccin zit in de derde - en laatste - fase, nadat het de vorige fases succesvol doorlopen heeft. Nu krijgen 30.000 proefpersonen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Brazilië en Zuid-Afrika óf het vaccin óf een placebo. Het is ook voor dit vaccin dat de Europese Commissie overeengekomen is dat er 300 miljoen dosissen gereserveerd worden voor de verschillende Europese lidstaten als blijkt dat het vaccin werkt. 

Coronacijfers: meer besmettingen en ziekenhuisopnames

Het gemiddelde aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in ons land is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van het wetenschappelijke instituut Sciensano.

  • In de week van 2 tot 8 september kwamen er elke dag gemiddeld 588 besmettingen bij. Dat zijn er 29 procent meer dan in de week daarvoor. Het is de zevende dag op rij dat er op weekbasis een stijging opgetekend wordt. Die valt samen met het einde van de vakantie, de terugkeer van reizigers en de start van het schooljaar.
  • Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag is de voorbije week verder gestegen naar 21, een week eerder waren dat er nog 16.
  • Het aantal overlijdens blijft licht dalen. De voorbije week waren er elke dag gemiddeld 3 overlijdens, een daling met 1 procent.

Meer dan 10.000 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd in Frankrijk

Frankrijk is over de grens van 10.000 nieuwe COVID-19-besmettingen in 24 uur tijd gegaan, een record sinds op grote schaal getest wordt in het land, zo blijkt uit cijfers van het agentschap Santé publique France.

Het aantal bevestigde gevallen op één dag ligt op 10.561, tegen 9.406 de dag ervoor, preciseert het Franse agentschap voor volksgezondheid. Het aantal mensen dat positief test ten opzichte van het totale aantal geteste mensen, blijft stabiel op 5,4 procent. In een etmaal stierven zeventien mensen in het ziekenhuis aan de ziekte.

10.000 demonstranten betogen in München tegen anticoronamaatregelen

Zowat 10.000 demonstranten hebben vandaag in München betoogd tegen de Duitse anticoronamaatregelen. De betoging in München is vreedzaam verlopen, meldt de politie, die 1.400 agenten achter de hand hield. Wel werd een aantal betogers opgepakt omdat ze geen mondmasker droegen. Elders in Duitsland waren er soortgelijke betogingen.

In Hannover betoogden ongeveer 1.100 mensen tegen de anticoronamaatregelen. Daar had de politie een hogere opkomst verwacht. De organisatoren moesten de optocht kortstondig onderbreken om betogers op te roepen afstand te houden en een mondmasker te dragen, de voorwaarden waaronder de betoging toegelaten was. Een van de deelnemers sprak van een "fake pandemie". Hij vond dat de regering de mensenrechten ontzegde aan de bevolking en belastinggeld verspilde.

Er waren ook verscheidene tegenbetogingen in de stad in het noordwesten van Duitsland, georganiseerd door linkse jongerengroepen en de vakbond DGB. Daar was het motto: "Voor bescherming van gezondheid en tegen samenzweringstheorieën". In de stad Wiesbaden trok een manifestatie tegen de coronamaatregelen slechts 150 mensen, veel minder dan de 3.000 die zich geregistreerd hadden. 

Er is in Duitsland toenemende ongerustheid over de dominerende rechtse aanwezig op sommige manifestaties tegen de coronamaatregelen. Eerder deze maand merkte de binnenlandse veiligheidsdienst op dat rechtse extremisten tot nu toe toespraken hadden gehouden op 90 manifestaties tegen de maatregelen.

In haar wekelijkse podcast verdedigde bondskanselier Angela Merkel vandaag de regeringsmaatregelen om het virus in te dijken, maar ze benadrukte dat ze bereid is over de kwestie te praten.

Franse premier Castex test negatief en beëindigt isolatie

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De Franse premier Jean Castex heeft negatief getest bij een nieuwe COVID-19-test. Hij beëindigt zijn isolatie, zeven dagen nadat hij in een auto had gezeten met Tour-baas Christian Prudhomme. 

Nadat Prudhomme deze week besmet bleek te zijn met het coronavirus, ging de premier in isolatie en deed hij aan telewerk. Een eerste test, dinsdag, leverde een negatief resultaat op, maar het protocol schrijft voor dat Fransen na risicocontacten in isolatie moeten gaan en zich na zeven dagen opnieuw moeten laten testen. Die test blijkt nu ook negatief te zijn.

Luxemerk Louis Vuitton komt met gezichtsscherm, kostprijs 961 dollar

Mondmaskers en face shields (gezichtsschermen) zijn in 2020 onmisbaar geworden om ons en anderen te helpen beschermen tegen het coronavirus. Maar ze kunnen ook een fashion statement zijn, en dat heeft het Franse luxemerk Louis Vuitton goed begrepen. In zijn nieuwe collectie hoort ook een gezichtsscherm. Goedkoop is het wel niet, met een prijskaartje van 961 dollar (ongeveer 811 euro).

Daarvoor krijg je wel "een eyecatcher, dat zowel stijlvol is als bescherming biedt", zegt het merk in een persmededeling. Je kan het niet alleen gebruiken als gezichtsscherm, maar ook als een hoed, je kan het plastic scherm omhoogklappen. De elastische hoofdband is gedecoreerd met het beroemde Louis Vuitton-logo. Je bent meteen ook beschermd tegen de zon: het scherm wordt vanzelf donkerder als er helder licht op schijnt. Het item is vanaf 30 oktober te koop.

Met het gezichtsscherm richt Louis Vuitton, vooral bekend van de handtassen en koffers, zich op de traditionele klanten die niet opkijken van een hoog prijskaartje. In het begin van de coronapandemie liet het luxemerk zijn fabrieken beschermingsmateriaal voor personeel in de zorg maken. In mei schonk Louis Vuitton 2.500 maskers aan medewerkers van de metro in New York.

Louis Vuitton

Oost-Vlaanderen voert mondmaskerplicht in voor Ronde van Vlaanderen

Toeschouwers die op 18 oktober naar de Ronde van Vlaanderen willen kijken in Oost-Vlaanderen zullen een mondmasker moeten dragen. Dat heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, aangekondigd. Er geldt sowieso een mondmaskerplicht op drukke plaatsen en het samenscholingsverbod blijft ook van kracht, maar voor de veiligheid komt er nu een mondmaskerplicht voor het hele parcours. Van Cauter raadt ook iedereen aan om de Ronde thuis op televisie te volgen.

De Oost-Vlaamse burgemeesters zullen later nog beslissen of ze de drukst bezochte hellingen en kasseistroken van het parcours toegankelijk zullen maken voor het publiek.

Wie naar Sardinië wil, moet negatieve test kunnen voorleggen

Vanaf maandag zullen er strengere regels gelden om het Italiaanse eiland Sardinië binnen te mogen. Reizigers die naar Sardinië willen, moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen die niet ouder is dan 48 uur. Christian Solinas, de president van Sardinië, heeft daarover een overheidsbesluit getekend.

Wie geen negatief testresultaat kan voorleggen, kan zich binnen de 48 uur op het eiland zelf laten testen met een sneltest. Bedoeling is wel om in quarantaine te blijven tot het resultaat bekend is. Er gelden enkele uitzonderingen, zoals voor personeelsleden van vliegtuigmaatschappijen. Verder moeten reizigers voor aankomst een online formulier indienen en is het dragen van een mondkapje verplicht als de afstand van één meter niet gegarandeerd is.

Op het populaire vakantie-eiland stijgt het aantal besmettingen. In juli waren er amper besmettingen, maar sinds half augustus zitten de cijfers in sterk stijgende lijn. Vrijdag zijn in Sardinië 65 nieuwe gevallen geregistreerd waardoor het totale aantal op het eiland stijgt tot 1.337.

Dokter Geert Meyfroidt over corona-aanpak Tour: "Renners toch niet zo onbereikbaar"

Karl Vannieuwkerke ontving gisteravond naast presentator Bart Schols en renner/analist Bert De Backer ook professor intensieve zorg Geert Meyfroidt in Vive le Vélo. Hij strijdt aan de KU Leuven mee tegen COVID-19 en trekt toch grote ogen bij wat hij in de Tour ziet. "Het is belangrijker om de renners te beschermen tegen besmetting dan om ze te testen."

Lees meer bij Sporza:

Meest gelezen