Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Testen met veelbelovend kandidaat-coronavaccin na enkele dagen weer opgestart: hoe kan dat zo snel?

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford starten opnieuw met de testen van het veelbelovende kandidaat-coronavaccin, waar ook Europa al 300 miljoen dosissen van reserveerde. De testen werden woensdag even stopgezet, nadat een proefpersoon mogelijk ongewenste bijwerkingen had gekregen. Maar het licht wordt nu dus weer op groen gezet.

Het kandidaat-vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford zit in de derde - en laatste - fase, nadat het de vorige fases succesvol doorlopen heeft. Nu krijgen 30.000 proefpersonen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Brazilië en Zuid-Afrika óf het vaccin óf een placebo, een nepmedicijn dat geen werkzame bestanddelen bevat. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Maar afgelopen woensdag werden de testen even stopgezet. Een van de proefpersonen had mogelijk ongewenste bijwerkingen, zo klonk het. Een onafhankelijk onderzoeksteam begon een onderzoek. Dat onderzoek lijkt nu rond, want het bedrijf laat vandaag weten dat de testen alvast in Groot-Brittannië weer kunnen starten. 

Hoe wordt zo'n vaccin gemaakt? 

Een vaccin kan op verschillende manieren gemaakt worden. Bij dit vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt een bestaand, onschuldig virus gebruikt als "taxi". Deeltjes van het coronavirus worden daarin ingebouwd. Andere technieken zijn bijvoorbeeld om met het virus zelf (een afgezwakte of dode variant ervan) te werken of om het coronavirus "na te bouwen" met eiwitten om zo het afweersysteem te trainen. 

Wereldwijd zijn er bijna 200 verschillende groepen bezig met de ontwikkeling van een coronavaccin. Wanneer we een vaccin mogen verwachten, is moeilijk te voorspellen. Krijgen we het nog in 2020 of zal het toch voor volgend jaar zijn? Lees hier meer over die voorspellingen. 

"Dit is een standaardprocedure", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme aan VRT NWS. "Bij zulke grote studies is er altijd een onafhankelijk internationaal onderzoeksteam, die alle gegevens in detail heeft. Zo weet momenteel niemand - niet het bedrijf, niet de onderzoekers en niet de gevaccineerden - wie er een écht vaccin heeft gekregen en wie een placebo. Enkel dat onderzoeksteam kan dat bekijken."

Dat er nu zo snel wordt beslist om de testen weer op te starten, kan enkele dingen betekenen. "Ofwel heeft het onderzoeksteam gezien dat de klachten waren bij iemand die een placebo heeft gekregen", zegt Van Damme. Dan kan het licht heel snel op groen, want dan hebben de klachten sowieso niets met het vaccin te maken. "Als het voorgevallen is bij iemand die het vaccin heeft gekregen, gaan ze onderzoeken of de klachten ook anders kunnen ontstaan zijn. Als ze dat vinden, kan het licht ook op groen."

Land per land beslist

Het onderzoeksteam geeft zijn bevindingen uiteindelijk door aan de regelgevende autoriteiten van de landen waar de proeven momenteel plaatsvinden. Uiteindelijk zijn het die autoriteiten die toestemming moeten geven om de proeven weer op te starten. In Groot-Brittannië is dat alvast gebeurd. "Wellicht volgen de andere landen (de Verenigde Staten, Brazilië en Zuid-Afrika, red.) ook snel", denkt Van Damme.

Hoe het hier exact is verlopen, is niet duidelijk. Het bedrijf zegt enkel dat de proeven op een veilige manier weer kunnen doorgaan. Of we ooit gaan weten waarom de testen werden stilgelegd? "Misschien op het einde van het onderzoek, maar nu alleszins niet. Anders kan dat het onderzoek schaden", zegt Van Damme. 

BEKIJK: Waarom moeten we zo lang wachten op een vaccin tegen het coronavirus? Wetenschapper Hetty Helsmoortel legt het uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen