2017 Invision

Reggaepionier Toots Hibbert is overleden

De Jamaïcaanse zanger en muzikant Toots Hibbert is overleden. Hij was de frontman van de reggae- en skagroep Toots & The Maytals. Hij is bekend van nummers als "Pressure drop", "Sweet and dandy" en "Do the reggay", waarmee hij de reggaemuziek populair maakte.

Frederick Nathaniel "Toots" Hibbert overleed in Kingston in Jamaica omringd door zijn familie. Hij werd 77 jaar oud. Twee weken geleden testte hij positief op het coronavirus. Hij lag op de afdeling intensieve zorg. 

Hibbert wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke muzikanten uit Jamaica. Begin jaren zestig vormde hij samen met Jerry Matthius en Raleigh Gordon de groep The Maytals, die in de jaren 70 omgedoopt werd tot Toots & The Maytals. 

Ze maakten muziek die geëvolueerd was uit ska en rocksteady. Toen de groep in 1968 het nummer "Do the raggay" uitbracht, namen fans die term over om het nieuwe muziekgenre aan te duiden. "Ik ben diegene die het woord reggae uitgevonden heeft", zei hij daarover in een interview met BBC. 

Beluister hier het nummer "Do the raggay": 

Hibbert maakte enkele van de grootste hits in de reggaegeschiedenis, zoals "Pressure drop", "Monkey man", "Sweet and dandy" en "54-46 (that's my number)". Dat laatste nummer was geïnspireerd door zijn verblijf in de gevangenis. In 1966 werd hij veroordeeld tot achttien maanden effectieve gevangenisstraf voor het bezit van cannabis. 

Enkele jaren geleden coverden Doe Maar & Kenny B "54 46 (that's my number). In het Nederlands wordt dat dan: "5446 is mijn nummer":

Begin jaren 70 brak de groep ook internationaal door. Eerst met "Monkey man" en daarna met "Pressure drop". In 1972 werd dat nummer de soundtrack van de film "The harder they come". Dankzij deze film kreeg reggae wereldwijd bekendheid. Het nummer werd gecoverd door onder meer Keith Richards van The Rolling Stones en de  Britse punkgroep The Clash. 

Beluister hier het nummer "Drop the pressure":

Hibbert was nog actief. In juni bracht hij nog een nieuwe single uit, "Got to be tough", de voorloper van het gelijknamige album dat eind augustus had moeten uitkomen.

Ondertussen komen er ook reacties binnen op het overlijden van Hibbert. Ziggy Marley, de zoon van reggaelegende Bob Marley zegt dat Toots Hibbert een vaderfiguur voor hem was. 

Meest gelezen