EPA

Wat als nieuwe federale regering kerncentrales sluit? Vlaams minister Demir: "We kunnen het federaal moeilijk maken"

De Vlaamse regering is niet van plan om haar klimaatplannen aan te passen als een nieuwe federale regering zou beslissen om de kerncentrales te sluiten. Dat zegt Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. Ze maakt zich zorgen over de plannen van vooral Ecolo om de kerncentrales te sluiten tegen 2025, maar zal haar beleid niet aanpassen. “Ze moeten rekening houden met ons. Als de federale regering gascentrales wil bouwen, moet ze daarvoor vergunningen krijgen van Vlaanderen.”

De zeven partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering moeten beslissen wat ze met de kerncentrales gaan doen: de twee jongste open houden of ze allemaal sluiten tegen 2025. Vlaams minister van energie Demir (N-VA) is niet van plan om zomaar mee te werken met de plannen die een mogelijke Vivaldi-regering zou willen maken en houdt vast aan het Vlaams regeerakkoord. “Wij hebben gezegd dat de energiefactuur niet zal stijgen en daar houd ik mij aan”, zegt ze in De Ochtend. “Ik zal opkomen voor de energiefactuur van de Vlaamse gezinnen, kmo’s en de industrie.”

N-VA maakt geen deel uit van de partijen die onderhandelen over een federale regering. Dat maakt de situatie “niet evident”, zegt Demir. “Ik ben naast regeringslid ook N-VA’er. Wij zijn verkozen en hebben een Vlaams regeerakkoord gesloten. Als men federaal plannen maakt met Groen en Ecolo die niet ten goede komen aan de Vlaamse democratie, dan zal ik mijn stem laten horen en ernaar handelen. De verkiezingen zijn gegaan over de betaalbaarheid van de energiefactuur, ik ga me nu niet aanpassen.”

Demir verwijst naar een nieuwe studie die zegt dat de kerncentrales sluiten 100 miljoen extra kost en naar de bouw van nieuwe gascentrales, om de energiebevoorrading te verzekeren. “Wie gaat die factuur betalen? Ze zullen rekening moeten houden met ons, want als de federale regering die centrales wil bouwen, zal ze wel vergunningen moeten krijgen van Vlaanderen.” 

VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck gaat voor "De ochtend" elke zaterdag ontbijten bij een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen