Het was nog nooit zo warm op 14 september: 31,3 graden in Ukkel, en morgen wordt het nóg warmer

Vandaag is het dagrecord voor 14 september verpulverd. In Ukkel werd het 31,3 graden. Morgen breken we opnieuw records, want dan wordt het nog wat warmer. Vanaf woensdag daalt de temperatuur wat, al blijft het nog steeds mooi nazomerweer. Hoe uitzonderlijk zijn die temperaturen midden september? Weerman Bram Verbruggen legt uit. 

Vandaag hebben we zomerse temperaturen gekregen die schommelen tussen 26 graden aan zee en in de Hoge Ardennen, en 31 graden in de Kempen. Aan zee stak er in de namiddag een lichte zeebries op uit het noordoosten. Het dagrecord ging eraan: in Ukkel werd 31,3 graden gemeten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Morgen blijft het droog en zeer zonnig met in de loop van de dag misschien enkele hoge wolkensluiers. De maxima gaan tot 32 graden. 

Ook woensdag is het nog zomers warm, met temperaturen rond 26 graden. Donderdag, vrijdag en zaterdag wordt het zo'n 20 graden. 

Bekijk hier het recentste weerbericht en lees daaronder voort:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Zomerse dagen met zo'n 25 graden komen wel vaker voor midden september", zegt weerman Bram Verbruggen. "Tropische dagen, met temperaturen boven de 30 graden, niet. Sinds het begin van de metingen hebben we wel nog eens meer dan 30 graden gehad op 13 september (in 2016), maar nooit op 14 september of later in het jaar."

Dit zijn de huidige dagrecords uit Ukkel sinds het begin van de meting:

  • 13 september: 31,2 graden (2016)
  • 14 september: 31,3 graden (2020)
  • 15 september: 29,3 graden (1947)

"Zo laat in het jaar nog eens 30 graden of meer is nog maar eens een teken dat er iets mis is met ons klimaat", zegt Verbruggen. "Het is het zoveelste voorbeeld. Ook de hittegolf deze zomer was uitzonderlijk lang."

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over de hoge temperaturen die veel bezoekers lokken naar Domein Hofstade:

Videospeler inladen...

Meest gelezen