De felle zonsondergang en -opgang ook gemerkt? De bosbranden in Californië hebben daar alles mee te maken

Wie vanochtend vroeg uit de veren was, heeft wellicht de fellere - en rodere - zonsopgang ook opgemerkt. En ook gisterenavond was de zonsondergang bijhoorlijk fel. Reden? De bosbranden in Californië, zo zegt weerman Frank Deboosere. Hij legt uit wat er aan de hand is. 

Al een tijdje zijn er hevige bosbranden in de Amerikaanse staat Californië. En dat heeft ook effect hier bij ons. "De rook in Californië gaat heel hoog de lucht in, tot in de dampkring. Via de straalstroom gaat die lucht de hele wereld rond", zegt weerman Frank Deboosere. 

Sinds gisteren is die rook ook bij ons beland, "al is dat op een flinke hoogte van 6 tot 7 kilometer". "Het gevolg is wel dat de lucht niet meer zo blauw is en dat de zonsondergangen en ook -opgangen iets roder en gekleurder zijn."

En dat hebben sommige mensen gisteren ook opgemerkt, zo is te zien op onderstaande foto's. Ook de komende dagen mogen we hetzelfde verwachten. "Eens de rook zo hoog zit, blijft die lang hangen. We hebben dat in het verleden nog gezien, bij grote bosbranden of vulkaanuitbarstingen. Die rook kan wel een aantal keer de wereld rondgaan."

Schadelijk is het alleszins niet. "Het gaat om onschuldige rookdeeltjes die al fel verdund zijn, maar wel met mooie zonsopgangen en -ondergangen als gevolg."

Ook uit Nederland kwamen er soortgelijke meldingen:

Meest gelezen