Videospeler inladen...

Open Monumentendag lokt in coronatijd toch 290.000 bezoekers

Door het coronavirus lokte de Open Monumentendag zowat een kwart minder mensen uit hun huis. Toch hebben vele tienduizenden bezoekers interessant erfgoed in Vlaanderen coronaveilig verkend. Digitaal maar vooral toch ook dapper in levende lijve, mits reservatie, in de eigen bubbel, met mondmasker en handgel. 

Aantal fysieke bezoekers: 240.000. Nog eens 50.000 mensen brachten vandaag een digitaal bezoekje aan een monument. Opgeteld is dat 290.000 belangstellenden voor de 32e editie van de Open Monumentendag, ruim een vierde minder dan vorig jaar. In acht genomen dat veel gebouwen dicht waren en een bezoekje vooral buiten gebeurde, valt de impact van corona nog best mee. Open Monumentendag is en blijft de meest succesvolle eendaagse cultuuractiviteit in Vlaanderen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Opvallend veel mensen waren met de smartphone op pad, voor een fiets- of wandelroute of om via panelen met QR-codes meer te weten te komen over een monument. Nog wat cijfers: er waren 476 activiteiten, waarvan 273 wandel- en fietstochten, 326 monumenten namen deel; in 182 steden en gemeeten stonden alles samen 510 infoborden met QR-codes. 

Een van de enorme hallen van de vroegere Tasibel-fabriek in Hamme

In Oost-Vlaanderen was er veel belangstelling voor de Tasibel-fabriek in Hamme. Daar waren er meer dan 1.000 bezoekers in veilige bubbels en met strikte tijdsindeling. De vijf hectaren verlaten industriegebouwen waren voor het laatst te bezichtigen, voor de hele site een nieuwe woonwijk wordt, met gewone, sociale en zorgwoningen. 

Deinze lokte een kleine 500 bezoekers, het Must-museum voor Textiel in Ronse 300. In en om Aalst, Denderleeuw en Ninove werden honderden fietsers geteld.

Open Monumentendag op de Dijle in Leuven

"Gesloten monumentendag" in Leuven

Gezellig en veilig druk was het ook in Leuven. Leuven bracht een brochure uit met als prikkelende titel: "Gesloten monumentendag". Er was inderdaad geen enkel gebouw open, maar toch konden mensen het historisch erfgoed van Leuven te voet, met de fiets of zelfs per kano en kajak op de Dijle verkennen. 

In Mechelen waren er 6.400 bezoekers, vooral in kasteeldomein Ter Borght. In Brasschaat was het militaire Gunfiremuseum een succes met meer dan 800 bezoekers. Art Center Hugo Voeten in Turnhout telde een kleine 400 belangstellenden.

In De Panne waren er 1.500 kijklustigen voor een race met historische zeilwagens. De vroegere schoenenfabriek Eperon d’Or kreeg meer dan 500 mensen over de vloer, meer dan andere jaren. De modernistische ijzerwinkel van architect Huib Hoste in Wervik telde 400 bezoekers.

De stroopfabriek van Borgloon in Limburg telde 350 bezoekers, in Hasselt waren er meer dan 600, vooral in de drie scholen die vandaag open waren. In Tervuren waren er meer dan 500 wandelaars en fietsers; de Lakenhalle in Diest kreeg 400 mensen over de vloer.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Restauratiefinanciering

Vlaams minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) racete op zijn eerste Open Monumentendag door de Vlaamse provincies. Hij kondigde aan de financiering van de restauratie van erfgoed te willen herbekijken. "We hebben de neiging het zeer ver te laten komen en dan totaalrenovaties te doen", zegt Diependaele.

Hij wil de financiering van het onderhoud van monumentale gebouwen verhogen zodat renovatiekosten op lange termijn gedrukt worden. De minister wil ook dat premies sneller toegekend worden en dat lokale besturen een belangrijke rol krijgen in het beheer van het patrimonium. "We zitten vandaag met een wachtlijst van 5 tot 6 jaar. Dat is niet goed voor lokale besturen en private eigenaars die zin en goesting hebben om te investeren."   

Meest gelezen