Kurt, het eerste gekloonde przewalskipaard
San Diego Zoo/Scott Stine

Goed nieuws voor bedreigde diersoort: voor het eerst een przewalskipaard gekloond

Een Amerikaanse dierentuin is er voor het eerst in geslaagd een przewalskipaard te klonen. Die komen nog maar amper voor in het wild. Volgens de wetenschappers is dit een belangrijke stap voor kweekprogramma's van bedreigde diersoorten. Het genetisch materiaal waaruit het dier gekloond is, was al 40 jaar ingevroren.

Het przewalskipaard, vernoemd naar kolonel Nikolaj Przjevalski die de soort in 1878 ontdekte, kwam oorspronkelijk in het wild voor in Europa en Azië. Door veranderingen in zijn leefomgeving, een gevolg van menselijke en natuurlijke factoren, ging hun aantal drastisch naar beneden. Sinds de jaren 60 is het przewalskipaard zo goed als uitgestorven in het wild en overleven ze voornamelijk in dierentuinen. Inmiddels zijn er in China en Mongolië weer enkele wilde kuddes, maar met nog geen 2.000 exemplaren wereldwijd blijft de soort kwetsbaar.

Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben nu voor het eerst met succes een przewalskipaard gekloond. Het gaat om een samenwerking tussen de San Diego Zoo, de natuurbehoudsorganisatie Revive & Restore en het bedrijf ViaGen Equine. Het veulentje, een hengst, is geboren op 6 augustus, het nieuws is nu pas bekendgemaakt.

Veertig jaar lang ingevroren

Het genetische materiaal waaruit het dier gekloond is, werd in 1980 afgenomen bij een hengst die in 1975 in het Verenigd Koninkrijk geboren is en in 1978 naar de VS kwam. Het materiaal bleef 40 jaar lang ingevroren en werd nu ingebracht bij een donoreicel. Die is ingeplant bij een merrie, waarna een gezond veulentje geboren is, dat de naam Kurt kreeg.

Het is niet alleen de eerste keer dat een przewalskipaard gekloond is, ook is het pas de tweede bedreigde diersoort waarbij dat gebeurt. in 2003 was de primeur voor de banteng, een wild rund.

Bevroren dierentuin

Volgens de wetenschappers is dit belangrijk voor kweekprogramma's van bedreigde diersoorten. Op die manier kan er meer genetische diversiteit komen in de al bestaande, maar beperkte populaties. "Geavanceerde voortplantingstechnologie, zoals klonen, kan diersoorten redden door de genetische diversiteit te herstellen die anders verloren zou gaan", zegt Ryan Phelan, directeur bij Revive & Restore.

Het genetische materiaal van het przewalskipaard werd 40 jaar lang bewaard in de San Diego Global Frozen Zoo, een soort "bevroren dierentuin" waar genetisch materiaal van een duizendtal diersoorten opgeslagen is. Ook van bedreigde diersoorten zoals przewalski's, reuzenpanda's en het jachtluipaard, en ook van een uitgestorven vogelsoort, de po'ou.

Een van de stichters van die "Frozen Zoo" was Kurt Benirschke, en het is naar hem dat het nieuwe veulentje genoemd werd. Het dier verblijft nu nog bij zijn draagmoeder in de Zoo. Zodra hij oud genoeg is en niet meer bij haar drinkt, gaat hij naar de San Diego Zoo. Daar kan hij over 5 tot 10 jaar worden ingezet voor het kweekprogramma.

Bekijk hier beelden van het ronddartelende veulentje Kurt bij zijn draagmoeder in Texas:

Meest gelezen