Videospeler inladen...

Minister Weyts over start academiejaar: "Maken studentenleven mogelijk, het licht gaat niet volledig uit"

Het studentenleven zal er bij de start van het nieuwe academiejaar wat anders uitzien dan andere jaren. Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) valt het echter niet volledig weg. "We hebben praktische afspraken gemaakt en we maken het mogelijk om een studentenleven te hebben." 

Cantussen en dopen zullen hoe dan ook niet door mogen gaan, maar andere activiteiten kunnen eventueel wel.  "Het licht gaat niet volledig uit," benadrukt Weyts. Er is een matrix ontwikkeld die studenten kunnen invullen om te weten te komen of de activiteit die ze willen plannen ook coronaproof is. "Via die matrix mag je bijvoorbeeld ook activiteiten organiseren voor 50 personen."

Ook de lessenroosters zien er komend academiejaar wellicht anders uit. Lessen kunnen later op de avond plaatsvinden en bijvoorbeeld doorgaan in concertzalen in plaats van de klassieke universiteitsaula's. Weyts benadrukt dat dit manieren zijn om zoveel mogelijk studenten fysiek naar de les te kunnen laten gaan: "We willen contactonderwijs maximaal mogelijk maken, zeker voor de eerstejaars die nu de overstap maken van de middelbare school naar de universiteit. Dan moet je creatief zijn."

Bekijk hier het volledige gesprek met minister Weyts en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De middelbare scholieren in Vlaanderen gaan ondertussen al weer twee weken naar school, al zijn ook daar verschillende maatregelen getroffen. Vooral de mondmaskerplicht stuit hier en daar op weerstand. Weyts heeft daar begrip voor: "Ik ben de eerste die de mondmaskerplicht zou willen afschaffen, maar dat mondmasker was essentieel om in code geel te kunnen starten."

De christelijke onderwijsvakbond COC lanceerde afgelopen week het idee om "mondmaskerpauzes" in te voeren in de middelbare scholen, bijvoorbeeld tussen twee opeenvolgende lessen. De minister wijst het voorstel niet meteen af: "Ik zal altijd proberen om versoepelingen te bespreken met het brede onderwijsveld, maar ik ben ook bezorgd om de onderwijskwaliteit en de lestijd. Een lesuur is maar vijfig minuten. Daar nog eens tien minuten van aftrekken, dat wil ik toch eerst even bespreken."

Volgens Weyts is de start van het schooljaar verder goed verlopen. Zo zou het aantal afwezige leerlingen hetzelfde gebleven zijn als andere jaren. "Bovendien zijn er nog geen besmettingen vastgesteld van leerkrachten door leerlingen. Dat wil zeggen dat we het wel goed organiseren. Contactonderzoek wijst uit dat besmettingen vooral gebeuren in de privésfeer. We moeten dat zo houden."

Ik ben de eerste die de mondmaskerplicht zou willen afschaffen, maar dat mondmasker was essentieel om in code geel te kunnen starten

Als deel van de Vlaamse regering reageerde de minister ook nog op de ontwikkelingen in de federale regeringsvorming. "We moeten daar niet flauw over doen, het werpt een schaduw op de Vlaamse regering," zei hij daarover. "Je moet toch geen politicoloog zijn om het abnormaal te vinden dat er een regering tot stand komt waarin de meerderheid van de Vlamingen niet vertegenwoordigd is?"

Weyts zei nog hoop te koesteren dat er uiteindelijk toch geen Vivaldi-regering komt. "Ik kan nog altijd niet geloven dat die paars-groene regering van start zou gaan.  Als dat toch gebeurt, zullen we elkaar eens diep in de ogen moeten kijken. Het Vlaams regeerakkoord zullen we naar de letter en de geest uitvoeren."

Ik kan nog altijd niet geloven dat een paars-groene regering van start zou gaan

Meest gelezen