Honderden mensen kwamen naar de plek van het ongeval nabij Kamituga, in het oosten van Congo.

50 doden door ondergelopen goudmijn in Congo, tientallen mijnwerkers blijven vermist

In Congo zijn zeker 50 mensen om het leven gekomen toen een goudmijn onderliep door hevige regen. Tientallen mijnwerkers zijn nog altijd vermist. Voor hun leven wordt gevreesd: de voorbije 24 uur is geen enkel lichaam meer gevonden.

De goudmijn nabij Kamituga, in het oosten van Congo, liep onder water door hevige stortregen. Zeker 50 mijnwerkers kwamen daarbij om het leven, onder hen heel veel jonge mannen.

Maar het dodental ligt allicht veel hoger, want tientallen mijnwerkers worden nog altijd vermist. Honderden mensen kwamen naar de plek van het ongeval. Verschillenden onder hen probeerden met hun handen of met een schop de ingang van de mijn vrij te maken. Maar de voorbije 24 uur is geen enkel lichaam meer gevonden, wat de hoop op overlevenden doet slinken.

Het is niet geweten hoeveel mijnwerkers precies op het moment van het ongeval aan de slag waren. Volgens de burgemeester van Kamituga zijn er zeker 19 families die nog op zoek zijn naar een familielid. 

In de mijnbouw in Congo werken zeker 2 miljoen zogenoemde creuseurs, jonge mannen die illegaal en in gevaarlijke omstandigheden goud, kobalt, koper of coltan naar boven halen. Veel van die Congolese grondstoffen zijn onderdeel van onze gsm's en elektrische batterijen. Daarom voeren gewapende groepen er al jaren strijd om. 

Meest gelezen