Coronaslachtoffers herdacht in Sint-Truiden: "Heel belangrijk om even stil te staan"

In Sint-Truiden zijn de mensen herdacht die tijdens de coronacrisis overleden zijn. Nabestaanden moesten afscheid nemen in beperkte kring en op afstand. Daarom wou de stad een moment organiseren om stil te staan en de slachtoffers te herdenken. Er werd ook een stilteplek gemaakt aan de rozentuin in het Speelhof.

"We zijn door een heel zware crisis gegaan als Truiense gemeenschap", zegt burgemeester Veerle Heeren. "Er zijn 335 families die het voorbije half jaar iemand verloren hebben door Covid-19 maar ook door andere redenen. Maar wat ze gemeen hebben, is dat ze in heel moeilijke omstandigheden afscheid hebben moeten nemen. Daarom is er deze stilteplek om te stilte op te zoeken."

Ik heb veel mooie herinneringen aan Sint-Truiden, maar nu ook een heel droevige

Nabestaande

Voor de nabestaanden was het een emotioneel moment, maar wel heel belangrijk. "Wij hebben papa verloren tijdens de coronacrisis", zegt Patricia Henrioul. "Dat was moeilijk, want het was op zeer korte tijd en mama heeft veel zorg nodig. Het is fijn dat we met mama nu naar deze stilteplek kunnen komen."

Ook voor Alice Jacobs is dit moment heel belangrijk: "Ik heb veel mooie herinneringen aan Sint-Truiden. Mijn man heeft hier les gegeven, onze 5 zonen zijn hier geboren, maar nu heb ik ook een heel droevige herinnering want mijn man is hier in het ziekenhuis gestorven op 26 maart. We hebben toen alleen afscheid moeten nemen, dus dat was moeilijk."

Helende stilteplek

Volgens diaken Wim Ceunen is die stilteplek erg belangrijk voor de nabestaanden. "In deze omstandigheden is rouwen verschrikkelijk. Het is belangrijk dat we dat als gemeenschap dragen. Omdat het een collectief leed is, is het belangrijk dat je een plek hebt om naartoe te gaan. Dat kan heel helend en belangrijk zijn in het rouwproces."

Meest gelezen