Yoav Dudkevitch

Liveblog: WHO meldt wereldwijd recordaantal besmettingen, Israël gaat opnieuw in lockdown 

De coronacijfers in ons land stijgen al enkele dagen op rij, nu tot gemiddeld meer dan 600 per dag. Wereldwijd zit het aantal besmettingen op een recordpeil, met ruim 300.000 besmettingen in één dag. In Israël gaat een nieuwe lockdown in en in eigen land pleit premier Wilmès ervoor dat er zo snel mogelijk een nieuwe regeringsploeg komt, al houdt ze zich ter beschikking van het parlement. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

WHO meldt recordaantal van 307.000 nieuwe coronabesmettingen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de afgelopen dag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen in 24 uur gemeld. In een dag tijd zijn er wereldwijd 307.930 infectiegevallen bijgekomen.

De grootste toenames zijn ook ditmaal geregistreerd in India, de Verenigde Staten en Brazilië. Volgens de WHO nam het dodental met 5.537 toe tot in totaal 917.417.

De coronasite van WorldOmeter, die de binnenkomende gegevens real time verwerkt, gaf vrijdag al door dat het gevreesde virus mondiaal in één etmaal 310.692 nieuwe slachtoffers had gemaakt. Bij deze Amerikaanse statistici stond het sterftecijfer zondagavond laat op 927.141. In de VS zijn nu bijna 200.000 patiënten overleden aan COVID-19.

Coronacijfers: gemiddeld aantal besmettingen per dag boven de 600

De stijging van de coronacijfers houdt aan. Over een week bekeken komt het gemiddelde aantal besmettingen per dag boven de 600 uit. Dat blijkt uit cijfers van het wetenschappelijke instituut Sciensano.

Bekijk hier duiding bij de cijfers uit "Het Journaal", en lees verder onder de video voor meer cijfers:

Videospeler inladen...
  • Tussen 3 september en 9 september is het gemiddelde aantal coronabesmettingen gestegen naar 636. Dat is een stijging met 38 procent tegenover de week voordien.
  • Het gemiddelde aantal coronabesmettingen per dag is al een week aan het toenemen. Dat valt samen met het einde van de grote vakantie, de terugkeer van reizigers uit het buitenland en de start van het schooljaar.
  • De voorbije dagen zit er een versnelling in de toename van het aantal gevallen. Sciensano sprak op de persconferentie vrijdag van een gematigde stijging. Er wordt ook veel meer getest, luidde het toen, maar het percentage positieve testen blijft op hetzelfde niveau.
  • In ons land zijn er momenteel 67 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners.
  • Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt, de voorbije week werden elke dag gemiddeld 27 patiënten opgenomen. Dat is ruim de helft meer dan de week ervoor.
  • De voorbije week overleden elke dag gemiddeld 3 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal blijft stabiel in vergelijking met de week ervoor.
  • Het totale aantal besmettingen sinds het begin van de epidemie komt uit op 92.478.

Pfizer-topman: "Grote kans dat we tegen eind oktober weten of ons vaccin werkt"

De topman van farmagigant Pfizer zegt op de Amerikaanse tv dat er een grote kans is dat hij tegen eind oktober weet of het vaccin waaraan zijn bedrijf werkt al dan niet werk.  

Intussen, en in afwachting ook van de goedkeuring door de Amerikaanse autoriteiten, is Pfizer al begonnen met de productie van het vaccin. 

Het bewuste vaccin wordt op dit moment getest op 30.000 proefpersonen. 

Meer dan 1.000 nieuwe besmettingen in Nederland

In Nederland zijn er de afgelopen dag 1.087 nieuwe positieve testen gemeld. Dat zijn er wel minder dan de afgelopen twee dagen, toen het aantal besmettingen telkens ruim boven de 1.200 uitkwam. Vorige week werden er in Nederland per dag gemiddeld 775 besmettingen gemeld.

De afgelopen dag waren er in Nederland  17 nieuwe ziekenhuisopnames. Vorige week waren dat er nog gemiddeld 6 per dag, terwijl er gemiddeld 2 coronadoden per dag vielen.

Israël gaat opnieuw in lockdown

Yoav Dudkevitch

Als gevolg van het stijgend aantal coronabesmettingen wordt in Israël vanaf vrijdag opnieuw een lockdownregime van kracht. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu aangekondigd. De lockdown valt samen met een drieweekse joodse vakantieperiode.

Na uren van verhitte debatten heeft de regering van Netanyahu zondag het voorstel goedgekeurd. De lockdownmaatregelen worden van kracht vanaf vrijdag, net voor het joodse Nieuwjaar op 19 september, en duren tot 9 oktober.

"Dit is het moment om op te treden", zei Netanyahu. "Ik vraag de Israëlische burgers om dit te aanvaarden". Midden maart ging Israël een eerste keer in lockdown. Het land wordt de eerste ontwikkelde economie ter wereld die opnieuw zo'n drastische maatregelen neemt om de tweede golf te stoppen.

Israël kampt net als andere landen met een tweede golf van infecties. Het aantal besmettingen per dag overschreed deze week de kaap van 4.000. Dat is de eerste keer sinds het coronavirus in februari het land bereikte.

Voorstanders in de regering vreesden dat familiefeesten voor het joodse Nieuwjaar, de gebedsdiensten op Jom Kipoer op 27 september en de vele bijeenkomsten tijdens het Loofhuttenfeest het virus nog meer zou doen verspreiden.

Volgens het nieuwe regime mogen in vrije lucht tot twintig mensen bijeenkomen. Binnenskamers zijn bijeenkomsten met maximaal tien mensen toegestaan.

Premier Wilmès (MR): “Ik blijf ter beschikking van het parlement”, maar ook “hoogste tijd dat er een nieuwe federale ploeg wordt gevormd”

Premier Sophie Wilmès (MR) belooft dat ze ter beschikking blijft staan van het parlement, maar tegelijk wil ze dat er snel een nieuwe federale regering komt. Dat heeft de eerste minister gezegd tijdens een -voornamelijk online- congres van de Franstalige liberalen.  

Normaal gezien moest Wilmès op 17 september opnieuw het vertrouwen vragen in de Kamer. Dan loopt de periode van zes maanden af waarvoor Wilmès het vertrouwen had gekregen om door middel van volmachten de coronacrisis het hoofd te bieden. 

Maar “er is ons gevraagd om tot 1 oktober aan te blijven" zei Wilmès vanmiddag. "De crisis vereist een regering in volle bevoegdheid.  Ik hou vast aan m’n gegeven woord en blijf ter beschikking staan van het parlement, waar een meerderheid zich kan uitspreken over de vraag of dat wenselijk is.”

Ze voegde eraan toe dat Belgïe dringend een nieuwe federale ploeg met een stabiele meerderheid nodig heeft. "Een team dat in staat is om een nieuwe hervormingsstrategie voor te stellen en uit te voeren.”

VIDEO: Aantal ziekenhuisopnames stijgt sterk in Frankrijk

Frankrijk zit op dit moment aan meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat is ook te zien in de Franse ziekenhuizen, zoals in de regio rond Marseille. 

De ziekenhuizen in verschillende regio’s staan nu al onder extra druk, zo is te zien in deze reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Contactopsporing in de problemen door stijgend aantal besmettingen? "Wij zien geen problemen"

De contactopsporing zal op korte termijn niet in de problemen komen door het stijgende aantal nieuwe coronabesmettingen. Dat zegt Karine Moykens, hoofd van de dienst contactopsporing, aan VRT NWS. Viroloog Marc Van Ranst liet vanochtend in "De zevende dag" verstaan dat het een probleem wordt als de contactopsporing niet meer iedereen kan bereiken. "Maar dat is op dit moment niet aan de orde", zegt Moykens. "Eens we 55 procent van onze capaciteit bereikt hebben, breiden we onze dienst uit met 125 agenten. Dat kunnen we wel nog enkele keren doen." Bovendien komt binnenkort de app uit, die naast de manuele contactopsporing kan werken, zo benadrukt ze.

"Momenteel bereiken we 89 procent van de besmette patiënten én hun hoogrisicocontacten", zegt Moykens nog. "Een groot deel ervan - zo'n 70 procent - bereiken we zelfs de dag zelf. We hebben daar een enorme versnelling kunnen maken en daar werken we nog steeds verder aan."

Israëlische minister stapt op wegens plannen voor tweede lockdown

De Israëlische minister van Volkshuisvesting, Yaakov Litzman, is uit de regering van premier Benjamin Netanyahu gestapt uit protest tegen de plannen voor een tweede, landelijke lockdown. De regering neemt daarover allicht vandaag een besluit wegens de flink opgelopen coronabesmettingen. De lockdown zou komende vrijdag moeten ingaan, vlak voor Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar.

Opvallend is dat Litzman eerder minister van Gezondheid was tijdens de eerste lockdown en hij en zijn echtgenote in april zelf besmet raakten. Eerder riep Litzman, die ook rabbijn is, mensen uit zijn gemeenschap op coronamaatregelen van de overheid te accepteren nadat andere rabbijnen hun twijfels hadden geuit over de risico's van het virus.

Vrijdag maakt het ministerie van Volksgezondheid met 4.038 nieuwe gevallen opnieuw een recordstijging bekend. Het was het grootste aantal nieuwe besmettingen dat binnen een etmaal was vastgesteld sinds het begin van de uitbraak. Het land heeft tot nu toe ruim 147.000 coronagevallen en bijna 1.100 doden.

AFP or licensors

Israël hakt naar verwachting zondag de knoop door over een driefasenplan. In de eerste, strengste fase mogen de inwoners zich niet verder dan 500 meter van hun huis verwijderen en gaan scholen, kinderopvang, winkels en restaurants dicht. Deze fase duurt zeker twee weken. Daarna gaat fase twee in waarin wel meer mag worden gereisd en meer mensen bijeen mogen komen. Scholen, winkels en restaurants blijven echter op slot.

Door de plannen zou ook de viering van Jom Kipoer, de belangrijkste feestdag van het jodendom, in het gedrang komen, zo schrijft Litzman in zijn ontslagbrief aan premier Netanyahu. Honderdduizenden gelovigen zouden volgens hem dan niet kunnen bidden in de synagoges. Litzman is een van de leiders van de orthodoxe partij Verenigd Thora-Jodendom. Jom Kipoer vindt plaats op 27 september.

Arrestaties bij anti-lockdownprotest in Melbourne

In de Australische stad Melbourne heeft de politie 74 mensen opgepakt bij protesten tegen de strenge coronamaatregelen. Ongeveer 250 mensen waren opgedaagd voor de manifestatie. Maar samenscholingen zijn verboden, dus werden tientallen demonstranten opgepakt. Ook gistereren was er al protest, toen werden 14 mensen opgepakt. De deelstaat Victoria, waartoe Melbourne behoort, heeft de strikte maatregelen alvast verlengd tot 26 oktober.

Videospeler inladen...

Meest gelezen