Twitter/@MaerskTankers

27 migranten mogen na 40 dagen op Deense tanker Italië binnen: "Einde van langste en meest beschamende impasse"

27 migranten die meer dan een maand geleden door een Deense tanker zijn gered op de Middellandse Zee, zijn dan toch aan land mogen gaan in Italië. Al die tijd weigerden verschillende landen de migranten op te nemen.

De 27 migranten, onder wie een zwangere vrouw, zijn gisteravond door een Italiaans reddingsschip aan land gebracht in de haven van Pozzallo, in het zuiden van Sicilië. Het schip van de hulporganisatie Mediterranea Saving Humans had hen vrijdag aan boord laten gaan, nadat ze meer dan een maand op de Deense tanker Maersk Etienne hadden verbleven.

De Deense tanker pikte hen begin augustus op toen hun boot begon te zinken, kort nadat ze vanaf de Libische kust hun tocht over de Middellandse Zee waren begonnen. Meer dan een maand verbleven ze op de tanker, omdat het schip in geen enkel land mocht aanmeren.

Volgens Maersk Tankers, de uitbater van het schip, hadden de Maltese autoriteiten de bemanning van het schip gevraagd om de migranten in nood te redden, maar Malta ontkent dat en zegt dat de reddingsactie buiten zijn territoriale wateren plaatsvond. De impasse hield bijna 40 dagen aan. Ook andere landen, zoals Italië en Libië, weigerden de migranten op te nemen.

Tot gisteren. Daarmee komt een einde aan wat de ngo Mediterranea Saving Humans "de langste en meest beschamende impasse uit de Europese maritieme geschiedenis" noemt.

Overboord

De 40 dagen op zee hebben de migranten geen goed gedaan. Ze zouden vooral psychisch erg geleden hebben. "De bemanning heeft haar best gedaan om het leven aan boord zo aanvaardbaar mogelijk te maken, maar die omstandigheden kan je mensen niet voor zo'n lange periode bieden", vertelde Tommy Thomassen van Maersk aan de BBC.

Naargelang de dagen vorderden, raakten zowel de bemanning als de migranten steeds meer gefrustreerd omdat de voorraad begon te slinken en landen bleven weigeren om het schip te laten aanmeren.

In de dagen voor het reddingsschip de migranten overnam, sprongen enkelen van hen zelfs overboord in een poging om al zwemmend land te bereiken. Ze werden kort nadien opnieuw gered door de bemanning van de Deense tanker.

Meest gelezen