Blair (links) en Major tijdens een militaire herdenking in 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Britse ex-premiers Major en Blair waarschuwen opvolger Boris Johnson: "Deze regering brengt onze natie in verlegenheid"

De voormalige Britse premiers John Major en Tony Blair roepen het Britse parlement op om een nieuwe wet die huidig premier Boris Johnson wil laten goedkeuren, tegen te houden. Met die nieuwe wet wil Johnson delen van het uitstapakkoord met de Europese Unie terugdraaien. "Beschamend voor ons land", schrijven de twee ex-premiers van respectievelijk de Conservatieve Partij en Labour in een gezamenlijke open brief in The Sunday Times.

Het wetsvoorstel dat Johnson door het parlement wil krijgen, moet een deel van het uitstapakkoord dat de Britse regering eind 2019 met de Europese Unie sloot, terugdraaien.

In dat akkoord staat onder meer dat er ook na de brexit en de overgangsperiode (vanaf 2021 dus) geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland, de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie waar het VK vanaf dat moment niet meer bij zal horen. De Britse regering wil daar nu op terugkomen. Ook afspraken omtrent staatssteun in dat akkoord wil de regering terugdraaien, om zo de handen vrij te hebben om bepaalde bedrijven en sectoren te kunnen steunen.

De oppositie schreeuwde al moord en brand en zei dat de regering een gevaarlijk spel speelt in Noord-Ierland. Een harde grens kan er de broze vrede die er sinds het vredesakkoord in 1998 heerst, in gevaar brengen.

Deze regering brengt zichzelf te schande en onze natie in verlegenheid

Ex-premiers John Major en Tony Blair
De open brief van de ex-premiers in The Sunday Times.

Aan de vooravond van de bespreking van het wetsvoorstel in het Britse parlement kruipen ook twee voormalige premiers in de pen. In een gezamenlijke open brief in The Sunday Times noemen Sir John Major van de Conservatieve Partij (de partij van huidig premier Johnson) en Tony Blair van Labour het wetsvoorstel "onverantwoordelijk, principieel fout en ronduit gevaarlijk".

"Het wetsvoorstel roept vragen op die veel verder gaan dan de gevolgen voor Ierland, het vredesproces en de onderhandelingen over een handelsakkoord, ook al zijn die cruciaal. Het wetsvoorstel trekt de integriteit van onze natie in twijfel", stellen de ex-premiers.

Ze wijzen erop dat internationale akkoorden respecteren, net zo belangrijk is als eigen wetgeving. Ze roepen premier Johnson op om het wetsvoorstel in te trekken en als hij dat niet doet, moet het Britse parlement de wet tegenhouden.

"Terwijl de wereld met ontzetting naar het Verenigd Koninkrijk kijkt, waarvan het woord ooit als onschendbaar werd aanvaard, brengt het optreden van deze regering zichzelf te schande en brengt het onze natie in verlegenheid", schrijven Major en Blair.

Het wetsvoorstel zet de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog meer onder druk. Crisisoverleg tussen de Britse regering en de Europese Commissie leverde afgelopen week niets op. De Commissie sprak over een "totale vertrouwensbreuk".

Na acht onderhandelingsrondes is er van een handelsakkoord ook nog lang geen sprake. Dat akkoord moet tegen het einde van dit jaar op papier staan en in wetten zijn gegoten, anders vallen het VK en de EU terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie, inclusief invoertarieven.

Tony Blair was 10 jaar lang premier van het Verenigd Koninkrijk, van 1997 tot 2007. In 1998 zette hij mee zijn handtekening onder het Goedevrijdagakkoord, dat een einde maakte aan een conflict van 30 jaar in Noord-Ierland. Sir John Major was zijn voorganger, van 1990 tot 1997. Beiden worstelden ze tijdens hun ambtstermijn net als Johnson en zoveel andere Britse premiers evenzeer met de haat-liefdeverhouding van de Britten (en hun partijleden) tegenover de Europese Unie. Beiden uitten ze zich als een tegenstander van de brexit.

Meest gelezen