Open VLD-voorzitter Lachaert gaat in tegen Franstalige collega Bouchez: "Unitarisme en confederalisme zijn symboliek"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zegt dat hij wil praten over het herfederaliseren van sommige bevoegdheden, “Tegen 2024 moeten we een staatshervorming voorbereiden die het staatsapparaat efficiënter moet maken”, vindt Lachaert. Maar van termen als unitarisme of confederalisme wil Lachaert niet weten, “dat is symboliek”, zei hij vanmiddag in een videoboodschap die werd uitgezonden op een MR-congres. 

“Ik ben een unitarist. Meer nog: ik denk dat we alles terug naar het federale niveau moeten brengen. Ik ben voor een eenheidsstaat." MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet deze opvallende uitspraken begin dit jaar optekenen in het Franstalige magazine Wilfried.

In het interview maakte Bouchez brandhout van de voorbije staatshervormingen, waarbij steeds meer beleidstaken naar Vlaanderen, Wallonië en Brussel gingen. "We moeten stoppen met deze waanzin", zei Bouchez, "alles moet opnieuw naar het nationale niveau. 

Nu, 9 maanden later, veegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert het woord unitarisme van tafel. “Liberalen gaan zich niet enten op begrippen als unitarisme, confederalisme of dat soort zaken. Dat is symboliek”, zei de met het coronavirus besmette partijvoorzitter vanmiddag in een videoboodschap die getoond werd op een -voornamelijk online- congres van de Franstalige liberalen.

Bekijk de videoboodschap van Egbert Lachaert hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bevoegheidspakketten

Lachaert, die ook preformateur is voor een federale regering, zei er dat hij wel wil praten over het herfederaliseren van sommige bevoegdheden. Maar dat moet dan gebeuren om het overheidsapparaat efficiënter te maken. “Laat ons eerlijk zijn: daar is in België toch nog heel wat werk aan”, gaf Lachaert toe.  

“Na alle staatshervormingen hebben wij een ongelooflijk ingewikkelde staatsstructuur. Het is ook gebleken tijdens de COVID-crisis hoe moeilijk het is een crisis te beheersen met onze moeilijke structuren die we hebben.” In plaats van versnipperde bevoegdheden, zoals in de zorg, wil Lachaert “homogene bevoegdheidspakketten” bundelen onder één minister. 

Het politieke huiswerk moet tegen de volgende verkiezingen gemaakt zijn, vindt Lachaert. “Tegen 2024 moeten wij een staatshervorming voorbereiden (...) die als enige basis efficiëntie neemt”, besloot hij zijn videoboodschap.

Meest gelezen