Ryanair schrapt extra banen in Zaventem en Charleroi

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair is van plan om nog meer banen te schrappen in ons land. In juli had Ryanair aangekondigd om 84 banen te schrappen, nu worden dat er 172. Dat is een derde van alle jobs bij Ryanair in ons land.

In juli kondigde Ryanair aan dat ze 44 piloten en 40 stewards en stewardessen, die in België gebaseerd zijn, wil ontslaan als gevolg van de coronacrisis. Maar die ontslagronde volstaat blijkbaar niet. Vrijdag kregen de vakbonden te horen dat er meer banen op de helling staan. Bij het cabinepersoneel zijn nu 106 banen bedreigd, bij de piloten 66.

Dat Ryanair nu meer ontslagen aankondigt, heeft opnieuw te maken met de coronacrisis. In september en oktober zijn er een vijfde minder vluchten dan gepland omdat er veel minder tickets worden verkocht. En dat komt dan weer omdat het aantal coronabesmettingen in heel wat Europese landen weer toeneemt. Aanvankelijk wilde Ryanair haar aanbod in september en oktober optrekken tot 70 procent van haar normale capaciteit. Ook het lage aantal boekingen voor de maanden november en december dwingt de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen om in te grijpen.

"Toch is er meer aan de hand", zegt Hans Elsen van de christelijke vakbond. "Dit past in een cynisch spel van Ryanair waarin ze proberen de loon- en arbeidsvoorwaarden binnen de groep nog te verslechteren. Door te dreigen met een groter aantal ontslagen hopen ze dat het personeel sneller bereid is om een grotere loonsverlaging te slikken." 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen