Afscheidnemende rector van UHasselt Luc De Schepper: "Alle aandacht nog twee weken naar corona"

Rector Luc De Schepper neemt eind september afscheid als rector van de UHasselt. 16 jaar stond hij aan het roer van de Limburgse universiteit, een periode waarin veel veranderd is binnen zijn unief, maar ook in Limburg. Maar van uitbollen in de laatste weken is geen sprake. Want het is nog even alle hens aan dek door de coronacrisis.

Toen Luc De Schepper begon als rector heette de UHasselt nog LUC oftewel Limburgs Universitair Centrum. Een van zijn eerste grote beleidsdaden was die naam in de vuilbak kieperen. Toen lokte dat heel wat protest uit in Diepenbeek: “Dat is na al die jaren wel verteerd,” zegt rector De Schepper. “We zijn UHasselt geworden maar onze grootste campus ligt in Diepenbeek, en dat zal nog wel een hele tijd zo blijven.”

Tienduizend studenten

Onder rector De Schepper is de universiteit fors gegroeid. “We hebben moeten knokken voor ons bestaansrecht als kleine universiteit maar gaandeweg zijn we toch echt fors gegroeid. Het plan is nog altijd om tienduizend studenten te hebben. Dat streefcijfer heb ik niet gehaald. Het zal aan mijn opvolger zijn om verder te doen. Maar het is wel duidelijk dat Limburg nood heeft aan voldoende universitaire opleidingen. Net daarom heb ik altijd gepleit voor extra studierichtingen, ook al was dat tegen de zin van de grotere universiteiten in de rest van het land.”

Nieuwe inschrijvingen

Net voor zijn aftreden heeft het coronavirus alle aandacht opgeëist. Plots moest de volledige universiteit omschakelen naar online-onderwijs. Ook nu, net voor de start van het academiejaar gaat alle vergadertijd naar de aanpak van corona: “We gaan voorlopig werken met een gemengd model, waarbij er toch ook fysieke lessen zijn naast online leren. Maar ook dat kan weer snel veranderen als de cijfers niet de goede kant opgaan.

Het coronavirus houdt studenten in ieder geval niet tegen om zich in te schrijven. “We kunnen niet iedereen op hetzelfde moment fysiek inschrijven, dus dat gaat wat trager. Maar als we de cijfers vergelijken dan gaan we wellicht op hetzelfde aantal inschrijvingen uitkomen. We merken wel serieuze verschuivingen binnen ons aanbod. Zo stijgt het aantal geneeskundestudenten en is er een forse daling bij toegepaste economische wetenschappen. Maar we zoeken nog naar echte verklaringen voor die verschuivingen.”

Toekomst

Luc De Schepper stopt als rector, maar hij gaat nog niet met pensioen. “Ik ga meer tijd hebben voor mijn vier kleinkinderen maar daarnaast ga ik me vanuit de universiteit bezighouden met een project voor onderwijskansen: ‘Inclusief en excellent’. Het is belangrijk om in te zetten op jongeren die het moeilijker hebben. Zij mogen niet achterblijven.”

Meest gelezen