Huisartsen hekelen trage coronatesten: "Langer dan twee dagen wachten, meer volk nodig in laboratoria"

Binnen de 24 uur weten of je corona hebt of niet. Dat is de belofte, maar vaak wachten patiënten veel langer op het resultaat van hun test. "Patiënten zitten nodeloos lang in quarantaine en dat is lastig voor school en werk", zegt huisarts Anne Delespaul op Radio 2 Antwerpen. Huisartsenvereniging Domus Medica betreurt het gebrek aan regelmaat.

"Met onze twee Antwerpse dokterspraktijken hangen we regelmatig aan de lijn van het labo om sneller de resultaten van coronatests te krijgen", zegt Anne Delespaul van Geneeskunde voor het Volk op Radio 2 Antwerpen. "Over het algemeen duurt het minstens twee dagen voor mensen een resultaat hebben. Dat levert problemen op want tot het resultaat er is, word je beschouwd als iemand die corona kan hebben. Dat betekent thuisblijven van school en van je werk. Vaak nodeloos lang. Eén van mijn patiënten heeft op die manier zijn interimbaan verloren. Snellere resultaten kunnen dit vermijden. Bovendien zien we nu meer mensen met lichte verkoudheidsklachten die zich moeten laten testen."

Is het wel verantwoord om voetballers zo vaak te testen?

Roel Van Giel, huisartsenvereniging Domus Medica

Meer volk nodig in laboratoria

Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, herkent het verhaal van de trage doorstroming van coronaresultaten. "Het probleem is dat er geen regelmaat is. Soms krijg je wel een resultaat binnen de 24 uur maar vaak ook niet. De achterliggende reden is de logistiek bij de laboratoria. Op sommige momenten zijn ze overbevraagd. Ik heb bijvoorbeeld al meegemaakt dat een Antwerps laboratorium een test doorstuurde naar Roeselare. Uiteraard vertraagt dat de boel", zegt Van Giel aan onze redactie.

Ook Delespaul van Geneeskunde voor het Volk wijst met de vinger naar de laboratoria. "Daar wordt voor alle duidelijkheid superhard gewerkt maar er is te weinig volk. De grote labo's maken nochtans genoeg winsten met deze coronatesten, ze krijgen ook geld van de overheid om deze crisis te managen. Ze moeten dus investeren in extra mensen."

Snellere test in privécircuit?

Bovendien zijn er voorbeelden die aantonen dat het anders kan, zegt Anne Delespaul. "Mensen zijn terecht verontwaardigd als ze zien dat sporters en politici wél snel testresultaten krijgen. Als je investeert, kan het dus wel. Wie op de luchthaven van Zaventem meer betaalt, krijgt sneller zijn resultaten. Daar kan ik niet akkoord mee gaan. De testing moet voor iedereen zo snel gaan." 

Domus Medica treedt Geneeskunde van het Volk bij. "We hebben slechts een bepaalde testcapaciteit in de laboratoria. Je kan je dan afvragen of het wel verantwoord is dat bepaalde groepen zoals voetballers veel vaker getest worden", zegt Van Giel. "Ik vernam van een patiënt dat zijn bedrijf een afspraak heeft met een bepaald laboratorium. De medewerkers van dat bedrijf krijgen dan gegarandeerd binnen de paar uur het resultaat van hun test. Zulke praktijken betreur ik want het betekent dat anderen langer moeten wachten op hun resultaat."

Meest gelezen