Antwerpse scanwagen controleert op betalend parkeren: vanaf nu meer kans op parkeerboetes

In de Stad Antwerpen zal vanaf vandaag een scanwagen rondrijden die controleert op betalend parkeren. De wagen is uitgerust met camera's die duizend nummerplaten per uur kunnen registreren. Niet-betalende parkeerders maken dus meer kans op boetes dan voorheen. "De scanwagen zal geen personeel vervangen", zegt Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA).  Maar parkeerwachters zullen wel efficiënter boetes kunnen uitdelen omdat de scanwagen de niet-betalers sneller kan opsporen.

De stad Antwerpen maakt vanaf vandaag effectief gebruik van een scanwagen. Dat betekent dat niet-betalende parkeerders meer kans maken op een boete dan voorheen. De wagen is namelijk uitgerust met verschillende camera's die constant beelden analyseren. Ze herkennen nummerplaten en registreren zo voor welke wagen parkeergeld is betaald. 

De scanwagen zal het werk van de parkeerwachters vereenvoudigen

Koen Kennis, schepen van Mobiliteit (N-VA)

Samenwerking met parkeerwachters

Sinds maart rijdt de scanwagen al rond als proefproject. Nu zal de wagen effectief nummerplaten registreren, wel duizend per uur. Die kan snel een groot grondgebied controleren. Dat is nodig omdat het parkeergebied in Antwerpen sinds vorig jaar fors is uitgebreid. 

Parkeerwachters zullen de boetes zelf nog wel uitdelen. "De scanwagen zal geen personeel vervangen", verklaart Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). "Het zal het werk van de parkeerwachters vereenvoudigen. Ze zullen meer en nauwkeuriger controles kunnen uitvoeren omdat de scanwagen de auto's waar niet voor betaald is er kan uitpikken." Parkeerwachters zullen dus efficiënter worden ingezet. 

Huurwagen

Momenteel huurt de stad Antwerpen de scanwagen nog, maar volgend jaar zal ze een nieuw model kopen. Die wagen zal nog veel meer kunnen. "We gaan ook kijken naar de bredere omgeving", aldus Kennis. "We zullen bijvoorbeeld controleren of verkeersborden correct hangen en of ze goed geïnventariseerd zijn."

Meest gelezen