Jakub Porzycki/NurPhoto

Microsoft neemt populaire app TikTok toch niet over: kan "samenwerking" met Oracle Trump wel bekoren?

Het Chinese techbedrijf ByteDance verkoopt de activiteiten van de populaire video-app TikTok in de Verenigde Staten dan toch niet aan Microsoft. Wel komt er volgens Amerikaanse media een "samenwerkingsovereenkomst" met softwarebedrijf Oracle. De hamvraag zal zijn of die deal volstaat voor Amerikaans president Trump om de Chinese app nog toe te staan in de VS.

Een ding is zeker: de Amerikaanse softwarereus Microsoft zal TikTok dan toch niet opkopen. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten. "We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor de gebruikers van TikTok en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen", klinkt het. 

De mobiele app TikTok, eigendom van het Chinese techbedrijf ByteDance, is bijzonder populair: wereldwijd filmen en delen zo honderden miljoenen mensen hun dans- en playbackvideo's met elkaar. De Amerikaanse president Donald Trump stuurde zelf aan op een overname van TikTok door Microsoft. Zolang TikTok in Chinese handen is, beschouwt Trump de app als een bedreiging voor de nationale veiligheid, omdat hij vreest dat China via de app aan de gegevens van miljoenen Amerikanen kan.

Via TikTok zou de Chinese overheid ook verborgen desinformatiecampagnes kunnen voeren, zo was de vrees van de Trump-administratie, door te bepalen welke video's Amerikaanse gebruikers te zien krijgen. TikTok-eigenaar ByteDance heeft altijd ontkend dat het banden heeft met de Chinese overheid. Niettemin had de Amerikaanse regering een oplossing geëist vóór 20 september, anders zou die de populaire app in de VS blokkeren.

(Lees verder onder de foto)

TikTok wordt vooral gebruikt om playback- en dansvideo's te delen.

Wie gaat akkoord?

Geen Microsoft dus, maar Amerikaanse media kijken nu collectief naar die andere softwaregigant, Oracle. Volgens verschillende bronnen zou Oracle TikTok niet overnemen, maar zou het bedrijf wel een samenwerkingsovereenkomst hebben beklonken met ByteDance. Oracle zou binnen die deal instaan voor het beheer van de data van de Amerikaanse gebruikers.

De grote vraag blijft of die regeling volstaat voor Trump.  Oracle kan hem in elk geval goede papieren voorleggen. Het gaat om een oer-Amerikaanse firma, die groot geworden is met databasetechnologie. Eigenaar en miljardair Larry Ellison is bovendien een openlijke Trumpfan die eerder al fondsen heeft geworven voor diens verkiezingscampagne. Safra Catz, een van de topmanagers van het bedrijf, maakte een paar jaar geleden deel uit van Trumps transitieteam in het Witte Huis.

(Lees verder onder de foto)

Oracle-eigenaar en miljardair Larry Ellison.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Maar ook de Chinese regering moet nog haar zegje doen. Vorige maand voerde die de regel in dat TikTok geen technologie aan een buitenlandse overnemer mag doorgeven vóór de Chinese overheid daarvoor goedkeuring heeft gegeven.

Meest gelezen