"Contactbudget" moet de bubbel van vijf vervangen, vinden experts: "Flexibel en voor langere tijd houdbaar"

Overal in het land zijn er problemen met het naleven van de coronamaatregelen. En de cijfers liegen er niet om, want ze stijgen elke dag. "We moeten naar een flexibeler systeem", klinkt het bij heel wat experts. En daarom wordt er gedacht aan een contactbudget. 

"Het is het voorstel van nogal wat experten, maar eigenlijk niet anders dan de bubbel van vijf, het contact beperken", zegt professor Geert Molenberghs van de UHasselt. "Te veel sociaal contact legt de loper uit voor het virus, dus we moeten dat beperken. De Britten doen dat door maximaal zes mensen uit te nodigen, ze noemen dat daar de “safe six”. We moeten zoeken naar haalbare manieren, die we kunnen volhouden. Zo kunnen we sociaal contact blijven hebben, maar binnen de limieten van een budget dat we best niet overschrijden."

Het huidig systeem is een heel rigide systeem, het is zo en niet anders.

Je kan je natuurlijk de vraag stellen waarin het voorstel verschilt van het huidige systeem: "Nogmaals, het huidige systeem is een heel rigide systeem, het is zo en niet anders. Zes is er eentje te veel, vijf gaat nog net", gaat Molenberghs verder. Bij contactbudget geeft ieder zijn budget op zijn manier uit, maar we zorgen er toch voor dat er een bepaalde grens is. Zo weet iedereen dat je je budget overschrijdt als je elke dag 10 mensen ziet. Dus over een periode van bijvoorbeeld twee weken kan je een aantal mensen zien en dan is je budget overschreden."

Verschillende Europese landen doen het op een wat andere manier, maar het is een succesvolle aanpak, gaat Molenberghs verder. "In Nederland gebeurt 70 procent van de nieuwe besmettingen in familiekring. In die sociale contacten moeten we dus de volgende periode nog wel een beetje inkrimpen."

Flexibiliteit is belangrijk, zodat we het systeem op lange termijn kunnen volhouden

Het contactbudget zit eraan te komen en zal mogelijk snel ingevoerd worden. Premier Sophie Wilmès (MR) heeft onlangs de opdracht gekregen om die bubbel van vijf te vervangen door een nieuw systeem: "Het huidige systeem is te stijf en past niet voor iedereen even goed. Maar als we met iedereen afspreken dat we onze contacten moeten beperken en dat kan voor iedereen op een verschillende manier, uitgelegd met goede voorbeelden, kan het misschien wel werken. Met flexibiliteit zodat je niet enkele weken vasthangt aan diezelfde personen, hoe graag je ze ook ziet. Je kan dan eens wisselen."

Hoe het contactbudget uitgerold zal worden, moet nog worden uitgewerkt. De bedoeling is wel dat het systeem voor een langere tijd volgehouden kan worden.

Meest gelezen