Foto Jan Yperman Ziekenhuis Ieper

Ernstige toename van coronapatiënten in Jan Ypermanziekenhuis

De cijfers van 4 september toonden nog aan dat er nauwelijks opnames waren van COVID-19-patiënten in de West-Vlaamse ziekenhuizen. Dat beeld moet alvast voor het Jan Yperman ziekenhuis in Ieper bijgesteld worden. In Ieper zijn er op dit moment 8 corona-opnames.

Een belronde van onze redactie naar 10 West-Vlaamse ziekenhuizen wees uit dat er op dit moment in de meeste ziekenhuizen geen COVID-19-patiënten zijn. Dat is zo in het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt, het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes ziekenhuis van Waregem, het AZ Zeno van Knokke en Blankenberge, in de Sint-Jozefskliniek van Izegem en in het AZ Sint-Lucas in Brugge. In het AZ West in Veurne is er 1 patiënt. In het AZ Delta (Rumbeke/Torhout/Menen) ging het aantal van 3 naar 1. In het AZ Groeninge in Kortrijk zijn er 1 of 2 COVID-19-patiënten en in het AZ Sint-Jan in Brugge zijn er 4. 

Wel drukker bij de wisserteams

Noël Cierkens, algemeen directeur van het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes ziekenhuis in Waregem, vat de situatie in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen als volgt samen: "Het is wel wat drukker op het niveau van de huisartsen en de wisserteams, m.a.w. de mensen die de testen uitvoeren, maar dat is voorlopig nog niet te voelen tot in de ziekenhuisopnames." 

Ieper is voorlopig een uitzondering

Het Jan Yperman ziekenhuis in Ieper is voorlopig een uitzondering. Daar zijn in korte tijd 8 mensen binnengebracht. "Op dit moment, maandagvoormiddag, zijn er inderdaad 8 patiënten opgenomen", zegt woordvoerder Pieter-Jan Breyne. "We spreken van 7 opnames op de gewone isolatieafdeling. 1 patiënt ligt op de dienst intensieve zorgen."

"Het gaat om oudere patiënten: de jongste is 64 jaar, de anderen zijn zeventiges en tachtigers", zegt Breyne nog. "De leeftijd is eigenlijk geen trendbreuk op het niveau van ons ziekenhuis. In de hele coronatijd hadden we, op enkele uitzonderingen na, alleen maar oudere patiënten. De trend wordt wel gebroken op het vlak van patiëntopnames. Nu zijn er plots weer relatief veel COVID-19-patiënten." Het virus is dus nog niet de wereld uit en de maatregelen respecteren is onverminderd nodig.

Meest gelezen