Dit jaar geen veldrit in Diegem: "Te riskant door corona"

Voor het eerst in 45 jaar zal er geen veldrit georganiseerd worden in Diegem. Die zou normaal op 27 december gereden worden. Maar door de coronamaatregelen is het onmogelijk om de cross veilig te laten verlopen, vindt de gemeente. De organisatoren begrijpen het, maar vinden het wel jammer omdat de cross in Diegem dit jaar voor het eerst een wereldbekerwedstrijd zou zijn.

"Wij hebben bericht gekregen van de burgemeester dat we geen toelating krijgen om onze wereldbekerveldrit van 27 december te organiseren", vertelt organisator Francis Bosschaerts. "De burgemeester heeft die beslissing genomen na een negatief advies van de veiligheidscel van de gemeente."

Vorig jaar zijn er 24.000 mensen komen kijken

De veldrit in Diegem is een avondcross waar ieder jaar een massa volk naartoe komt en dat vindt de gemeente te riskant in deze coronatijden, zegt Bosschaerts. "Vorig jaar zijn er 24.000 mensen komen kijken. Bovendien wonen er 1750 mensen op de omloop zelf, dus dan kan je het ook moeilijk inrichten zonder publiek. En dan zijn er nog 120 medewerkers en elke renner brengt ook mechaniciens en verzorgers mee. Als je dat allemaal optelt, zit je meteen aan een paar duizend mensen personeel zonder de toeschouwers." 

Nog geen tenten besteld

De annulatie komt niet echt als een verrassing voor de organisatie. "We hadden al gehoord dat het heel moeilijk zou worden om de veldrit te laten doorgaan, daarom hadden we ook nog geen stappen ondernomen. Maar ik ben wel blij dat ik het nu al weet en niet pas in november of december. Nu hadden we bijvoorbeeld onze tenten nog niet besteld, dus dan hoeven we ook geen bestellingen te annuleren."

Meest gelezen