Videospeler inladen...

Gehandicaptenzorg in coronatijden: "Heel veel regels waren niet aangepast aan onze fragiele kinderen"

Wat is er tijdens de coronacrisis misgelopen in de sector van de gehandicaptenzorg? Dat is een vraag waarop de coronacommissie van het Vlaams Parlement een antwoord probeert te zoeken. Vanmiddag hoorde ze enkele actoren uit de sector, maar het was de moeder van een 57-jarige vrouw met een beperking die met haar getuigenis glashelder wist over te brengen hoe groot de schade is: bij haar dochter en bij uitbreiding bij heel veel mensen met een beperking. De commissieleden werden er even stil van.

Slechte communicatie, onvoldoende inspraak, een gemis aan tederheid, een tekort aan testmateriaal en beschermingsmiddelen, enz... Het lijkt wel het verhaal van de woonzorgcentra tijdens de coronalockdown, maar dezelfde schrijnende toestanden deden zich ook voor in de sector van de gehandicaptenzorg. Ouders van een kind in een instelling werden plotsklaps voor de keuze geplaatst: je kind naar huis halen voor een lange periode omdat de instelling op slot ging, ofwel je kind gedurende weken niet kunnen zien.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik zag dat mijn kind verloren was, overdonderd, en dat ze niet wist waar ze was

Strenge regels die bezoek onmogelijk maken, om het virus buiten te houden, maar ook geen ergotherapie of kinesitherapie. "Ik zag dat mijn kind verloren was, overdonderd, en dat ze niet wist waar ze was", getuigt Rita Jaenen uit Zonhoven, die enkel digitaal haar dochter kon "zien". Later zou haar dochter zelfs in isolatie moeten wegens een mogelijke besmetting. "Na enkele dagen wilde ze niet meer eten of drinken." De "mentale schade" was norm.

"Er zijn strenge maatregelen geweest voor corona, en die waren ongetwijfeld nodig, maar meestal te laat", aldus Rita Jaenen. "Maar heel veel regels waren niet aangepast aan onze fragiele kinderen. Die kan je niets uitleggen! Die begrijpen niets!."

Wring de mensen niet uit als citroenen

Vandaag gaat het "iets beter" met haar dochter, maar volgens Rita Jaenen bestaan er tot op vandaag te strenge maatregelen. Ze noemt het voorbeeld waarbij verwanten van een palliatieve patiënt die maar om de twee dagen bezoek mag ontvangen. "Er zijn nog andere verhalen van andere ouders", zegt ze. 

Het is duidelijk: de problemen in de sector zijn immens en schreeuwen om een oplossing. "We hebben vooral mensen nodig - begeleiders, opvoeders, verzorgers, ... - die elke morgen nog voldoende energie hebben om dit klein beetje levenskwaliteit van onze kinderen nog waar te maken", aldus Ria Jaenen. "Wring ze dus niet uit als citroenen."

Ze richt zich rechtstreeks tot de parlementsleden in de commissie. "U hebt een stem in het beleid. Gebruik ze alstublieft om de levenskwaliteit van elke gehandicapte waar te maken."

De voorbije maanden hebben geleid tot schrijnende situaties, die in het welvarende Vlaanderen niet mogen voorkomen

"De Vlaamse regering moet met een bindend plan van aanpak komen om de wachtlijsten voor personen met een beperking weg te werken" liet Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) eerder vandaag weten naar aanleiding van coronacommissie. "De voorbije maanden hebben geleid tot schrijnende situaties, die in het welvarende Vlaanderen niet mogen voorkomen."

"Leden van de meerderheid komen hier pleiten voor structurele herfinanciering terwijl ze een paar maanden geleden nog zelf de beperkte budgetten hebben gestemd", sneerde Jos D'Haese (PVDA) richting zijn liberale collega. De meeste andere commissieleden beperkten zich zedig tot het stellen van bijkomende vragen. Het is de bedoeling dat de commissie aanbeveling formuleert om het beleid bij te sturen.

Bekijk hieronder de getuigenis van Rita Jaenen in de coronacommissie van het Vlaams Parlement en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Frauke is moeder van drie tieners, onder wie een dochter met een matig mentale beperking en autisme. Zij kaartte het probleem van de lockdown in het bijzonder onderwijs aan.

"Hoewel meerdere ouders aan de alarmbel trokken voor het buitengewoon onderwijs, slaagde de minister er telkens in om deze doelgroep straal te negeren tijdens elk interview", zegt ze. "In de befaamde powerpoint (de persconferentie van premier Wilmès over de exitstrategie in april, red.) werd de doelgroep "mensen met een beperking" niet eens vernoemd, alsof zij geen deel zijn van de maatschappij."

"Ik loop stilaan aan tegen een zorg-burn-out, alleen kan ik mij die niet permitteren", aldus Frauke.

U hebt heel wat ongemakkelijke waarheden gebracht

"U hebt heel wat ongemakkelijke waarheden gebracht en ons met de neus op de feiten gedrukt", moest Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) erkennen. "Die getuigenissen maken het zo concreet en grijpen ons zodanig aan dat we hiermee moeten aan de slag gaan."

"Wie gaat er volgende week bij de minister op tafel kloppen, dat er geld komt?", vraagt Ann De Martelaer (Groen) zich af. 

Bekijk hieronder de getuigenis van Frauke in de coronacommissie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen