Foto: stad Turnhout

Gevaarlijke Merodelei in Turnhout wordt veiliger voor fietsers: "Al jaren een doorn in het oog van heel wat inwoners"

Op de Merodelei in Turnhout, een belangrijke invalsweg van de stad, worden vanaf vandaag enkele maatregelen van kracht die het veiliger moeten maken voor fietsers. Zo zijn er vanaf nu vier laad- en loszones zodat vrachtwagens veilig goederen kunnen leveren. Daarnaast komt er ook een verbod om te parkeren en stil te staan op de weg. 

De Merodelei is één van de belangrijkste invalswegen van Turnhout met openbaar vervoer, automobilisten en fietsers. Op de fietssuggestiestroken staan regelmatig auto's geparkeerd of vrachtwagens die er gaan laden en lossen, of wordt er gewoon dubbel geparkeerd. Een echte nachtmerrie voor fietsers. 

De politie heeft al heel wat boetes uitgeschreven maar de situatie blijft hardnekkig voortbestaan.

Marc Boogers, schepen van mobiliteit van Turnhout

De verkeersonveilige situatie op de Merodelei is al jaren een doorn in het oog van Turnhoutenaars en van het stadsbestuur. "Heel wat automobilisten staan stil op de fietssuggestiestroken om aan kortwinkelen te doen, bijvoorbeeld om snel iets te gaan kopen in een nachtwinkel of supermarkt", zegt schepen van mobiliteit Marc Boogers (Groen). "Dat is absoluut niet de bedoeling en getuigt van weinig respect voor fietsers. De politie heeft al heel wat boetes uitgeschreven maar toch blijft de situatie hardnekkig voortbestaan."

Laad- en loszone

Op vraag van de handelaars wil de stad de situatie nu verkeersveiliger maken. "We organiseren vier laad- en loszones voor mensen die goederen komen leveren", legt Boogers uit. "Anderzijds komt er voor iedereen een verbod om te parkeren en stil te staan op de weg." 

Evaluatie

De politie gaat nu nog meer controleren om te zien of de nieuwe maatregelen worden nageleefd. Half november wordt bekeken of de los- en laadzones op de juiste plaats liggen. Als de evaluatie positief is, zullen de maatregelen eind januari worden goedgekeurd op de gemeenteraad.

Meest gelezen