Yoshihide Suga treedt uit de schaduw
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Japanse premier Abe wordt opgevolgd door zijn rechterhand Yoshihide Suga

Geen verrassing in Japan. Premier Shinzo Abe wordt opgevolgd door de woordvoerder van de regering, de 71-jarige Yoshihide Suga. Die won met een duidelijke meerderheid de voorzittersverkiezing binnen de regerende liberaal-democratische partij LDP. Hij zal over enkele dagen in het parlement worden verkozen tot eerste minister. Van de nieuwe premier wordt vooral verwacht dat hij het beleid van zijn voorganger zal voortzetten. Is hij een blijver, of gewoon een overgangsfiguur? 

Toen de iconische Shinzo Abe (bekend van de Abenomics, zijn succesvolle economische politiek) vorige maand aankondigde dat hij om gezondheidsredenen ontslag zou nemen als Japans premier sloeg dat in als een bom. Hij was bijna acht jaar lang de onbetwiste leider van Japan en de topman van zijn de liberaal-democratische partij LDP. Een opvolger stond niet meteen klaar.

Kabinetssecretaris Yoshihide Suga was weliswaar de rechterhand van premier Abe. En hij genoot ook nationale bekendheid, als woordvoerder van de regering. Maar de 71-jarige Suga hield altijd vol zelf geen eerste minister te willen worden. Dat veranderde plots, wanneer Abe zijn vertrek aankondigde. Ook de ministers van buitenlandse zaken en van defensie stelden zich kandidaat om de partij - en later het land - te gaan leiden. Een interne verkiezing binnen de LDP moest de zaak beslechten. 

Omdat de coalitie een absolute meerderheid heeft in het parlement, wordt Suga heel waarschijnlijk ook eerste minister

Dirk De Ruyver, Vlaming in Japan

Vandaag zijn de resultaten daarvan dus bekendgemaakt. Kabinetssecretaris Suga haalde het met sprekend gemak. Hij kreeg 377 stemmen, de twee ministers samen maar 157. Daarmee is Yoshihide Suga dus officieel partijleider van de LDP, maar daarom nog geen premier. Wellicht donderdag stemt het Japanse parlement daarover.

Vlaming Dirk De Ruyver werkt en woont al een hele tijd in Japan en volgt daar de politiek van nabij. Hij twijfelt er niet aan dat Suga het straks ook in het parlement haalt. "Omdat de LDP samen met een coalitiepartner over een absolute meerderheid beschikt". En laat het grootste deel van de stemgerechtigden bij de voorzittersverkiezingen nu net de parlementsleden zijn geweest... Straks wordt het premier Suga dus. 

Wie is die nieuwe premier?

Wat valt er nu te verwachten van de nieuwe premier? In de eerste plaats: continuïteit. Suga kreeg het vertrouwen van de partijbonzen dankzij zijn verklaring "dat hij het beleid van zijn voorganger Abe wil verderzetten". Als prioriteiten ziet hij de bestrijding van de corona-epidemie en het herstel van de zwaar getroffen economie. 

de nieuwe LDP-partijleider Suga , straks ook Japans premier
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Suga was acht jaar lang de rechterhand van premier Abe en zal het beleid dus voortzetten 

Met zijn 71 is de nieuwe sterke man niet bepaald een jonkie, hij is zelfs zes jaar ouder dan zijn voorganger Abe. De vraag is dus vooral of hij de geknipte man is voor de langere termijn. Criticasters verwijten Suga bovendien dat hij geen eigen visie heeft. Bekendheid geniet hij wel. "Je ziet hem geregeld op televisie verschijnen met allerlei post-its om de beslissingen van de regering toe te lichten" zegt Vlaming Dirk De Ruyver in De Ochtend op radio 1. "Hij vormde acht jaar lang een trio met premier Abe en de vice-premier. Aangezien hij de rechterhand was van premier Abe ziet het ernaaruit dat hij het beleid inderdaad gewoon zal voortzetten. 

pas over een jaar blijkt of de nieuwe premier Suga voldoende vertrouwen krijgt 

Vlaming Dirk De Ruyver in Japan

Maar betekent dat dat Yoshihide Suga ook op de langere termijn de politieke toekomst van Japan is? "Normaal gezien zijn er over een jaar weer nieuwe voorzittersverkiezingen bij de LDP" weet De Ruyver. "Nu heeft Suga een mandaat voor maar één jaar. Pas volgend jaar in september zal blijken of hij genoeg vertrouwen heeft getankt voor de toekomst. In principe zijn er volgend jaar in oktober ook nieuwe algemene verkiezingen in Japan. "'Al wordt er gefluisterd dat die mogelijk zullen worden vervroegd" zegt Dirk De Ruyver. "Dat zou Suga de kans kunnen geven om meteen te scoren  bij de kiezer, en op die manier zijn positie voor de langere termijn te versterken". Maar zover zijn we nog niet. Want zit de kiezer wel te wachten op verkiezingen in volle coronatijd? Daarover is de politieke klasse in Japan het voorlopig niet eens. Wordt vervolgd dus. 

Rechts Shinzo Abe, met links van hem zijn opvolger Suga

Meest gelezen