1 miljoen extra steun van federale overheid voor Oostendenaren

De stad Oostende kreeg meer dan 1 miljoen euro steun van de federale overheid om de persoonlijke gevolgen van corona te verzachten. De stad wil met het geld niet alleen de leefloners helpen, maar ook andere Oostendenaren die voorlopig nog niet de stap naar het OCMW durven te zetten. De stad vermoedt dat het om duizenden mensen gaat. 

Vanaf het begin van de coronacrisis kregen Oostendse leefloners al vijftig euro extra per maand. Het OCMW bekeek met hen de energiefacturen en die dienst probeert ook met eigen middelen de kinderarmoede aan te pakken. Maar nu legt de federale overheid daar nog eens 1 miljoen euro bovenop. 

Mensen die tot nu toe geen steun vroegen

Schepen van welzijn en zorg Natacha Waldmann (Groen) probeert een beeld te krijgen van hoeveel Oostendenaren er in nood raakten door corona. Daar zijn mensen bij die nog nooit de stap hebben gezet naar het Sociaal Huis. "Dat zouden er wel eens duizenden kunnen zijn", zegt Waldmann. 

Nieuwe categorieën

Nieuwe categorieën van mensen komen in nood, zegt Geert Lowyck van het OCMW : "Dat kunnen mensen zijn met een kunstenaarsstatuut, zelfstandigen, dat kunnen mensen zijn die psychosociale steun nodig hadden omdat hun kinderen lang hebben thuisgezeten, of van wie de kinderen psychosociale steun nodig hebben, mensen die technisch werkloos zijn geweest, mensen die geen werk hadden omdat er minder seizoensarbeid was of mensen uit de evenementensector". Waldmann vult aan: "Maar ook alleenstaande moeders, gepensioneerden, podiumbouwers, flexi jobbers van wie het bijbaantje verdween..." 

Ook steun op langere termijn

Wie een aanvraag wil doen, moet dat voor het einde van dit jaar doen. Van elke aanvraag maakt het OCMW een financiële analyse: hoe is de situatie nu en hoe was ze voor de coronacrisis? Meer informatie vind je onder "coronasteun" op de website van de stad Oostende.

Meest gelezen