Videospeler inladen...

President Trump ziet geen link tussen bosbranden in Californië en klimaatopwarming: "Het zal beginnen af te koelen"

Bij zijn bezoek aan Sacramento, de hoofdstad van Californië, heeft de Amerikaanse president aangedrongen op beter bosbeheer. De staat wordt geteisterd door bosbranden en goed bosbeheer is volgens de president de oplossing. De klimaatopwarming heeft er niets mee te maken, "want het zal koeler beginnen te worden", klonk het nog.

De bosbranden in het westen en noordwesten van de VS woeden al een maand en het zijn de ergste in de geschiedenis. Het dodental is al opgelopen tot 30 en verschillende mensen zijn nog vermist. Volgens president Trump is de oorzaak van de bosbranden slecht bosbeheer.

"Het is een van de grootste branden die we ooit hebben gezien, en we hebben veel werk op het gebied van bosbeheer. Het is duidelijk dat bosbeheer in Californië erg belangrijk is, en dit strekt zich nu uit tot Washington en Oregon", verklaarde de president.

"Als bomen vallen, na een korte tijd, 18 maanden, worden ze erg droog. Ze worden echt als een lucifer", legde Trump uit. "Er stroomt geen water meer doorheen, waardoor ze kunnen ontploffen."

De Democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom, zei aan Trump dat de klimaatverandering reëel is en de natuurbranden in Californië verergert. Trump, ontkenner van klimaatopwarming en tegenstander van het klimaatakkoord van Parijs, reageerde later. "Het zal koeler beginnen te worden, let maar op. Ik denk niet dat de wetenschap dat weet."

Het zal koeler beginnen te worden, let maar op. Ik denk niet dat de wetenschap dat weet

Newsom bedankte Trump voor de hulp van de federale regering bij de brandbestrijding en erkende dat er nog veel werk is als het gaat om verbetering van het bosbeheer.

Bekijk en beluister de bewuste uitspraak van president Trump (en lees daarna verder):

Videospeler inladen...

Klimaatbrandstichter

Op hetzelfde moment als het bezoek van Trump aan Sacramento noemde de Democratische presidentskandidaat en dus Trumps tegenstander Joe Biden de Republikein "een klimaatbrandstichter". "We hebben een president nodig die de wetenschappen respecteert, die begrijpt dat er al schade is door de klimaatverandering en dat als we niet dringend actie ondernemen het snel catastrofaal zal zijn", stelde Biden in een speech in zijn thuisstaat Delaware.

Trumps herverkiezing zou de crisis rond de branden volgens Biden alleen maar verergeren. Het zou dan niemand verbazen als er meer delen van Amerika in brand komen te staan, zei hij. Biden riep Trump op zijn "verantwoordelijkheid" te nemen.

Bekijk een deel van de toespraak van presidentskandidaat Joe Biden in Delaware:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen