Archieffoto
BELGA/HEYMANS

Professor hydrologie over barsten in huizen door droogte: "Vooral probleem in zuiden van Oost- en West-Vlaanderen"

"De laatste jaren zien we meer en meer barsten in huizen door aanhoudende droogte." Dat zegt professor hydrologie Marijke Huysmans. Het probleem zou zich vooral voordoen in gebieden met veel kleigrond, zoals in het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen.

Vorige week brachten we het verhaal van een koppel in Linter, in Vlaams-Brabant, dat last had van barsten in hun huis. Een stabiliteitsingenieur zei dat die barsten er gekomen waren door de droogte. Maar kan de droogte alleen de oorzaak zijn? 

"Het is moeilijk om te oordelen over dit specifieke geval, maar we zien de laatste jaren meer van dat soort problemen, waarbij droge bodems leiden tot schade aan huizen", zei professor hydrologie Marijke Huysmans in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Het probleem doet zich niet overal voor in Vlaanderen. Vooral gebieden met plastische kleien in de ondiepe ondergrond lijken getroffen. Die zijn heel gevoelig voor volumeverandering. Als het heel nat is, zwellen ze op en als het heel droog is, krimpen ze. Daardoor kan de grond verzakken, een huis scheef komen te staan en dan komen er barsten. Het probleem doet zich vooral voor in het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen, maar ook in het oosten van Vlaams-Brabant."

"Er zijn technische oplossingen voor het probleem, maar dan moet je de funderingen versterken of verdiepen en dat zijn wel dure ingrepen. De kosten worden ook niet gedekt door de verzekering of vergoed door de overheid. Je kunt dus nergens terecht met de facturen."

We kunnen geen dag wachten om hiermee aan de slag te gaan

Blue deal

Professor Huysmans roept dan ook op om het probleem structureel aan te pakken. "We moeten iets doen aan het dalende grondwaterpeil. We moeten beter voor de bodem zorgen, zodat die minder gevoelig wordt aan droogte."

De Vlaamse minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakte in juli bekend dat de Vlaamse regering een eerste schijf van 75 miljoen euro vrijmaakt om het droogteprobleem aan te pakken. Het plan kreeg de naam Blue Deal.

"Ik hoop dat we snel met dat plan kunnen starten", roept Huysmans op. "De klimaatverandering gaat dit probleem alleen maar groter maken. We kunnen geen dag wachten om hiermee aan de slag te gaan."

Beluister het gesprek met professor Marijke Huysmans in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen