Belga

Brusselse specialist infectieziekten: "Dat meer jonge mensen besmet raken met coronavirus is juist goed nieuws"

De Brusselse specialist in infectieziekten en professor Jean-Luc Gala uit felle kritiek op de aanpak van de coronacrisis door verschillende virologen en de overheid. Een aantal virologen trekt vandaag aan de alarmbel: "Stop met de verspreiding van het coronavirus te minimaliseren, want zo komen we binnenkort weer in een rampscenario terecht", klinkt het. Het diensthoofd van het Brusselse Saint-Lucziekenhuis is het daar niet mee eens.

"Ik vind dat geen juiste interpretatie van de huidige toestand. Er zijn inderdaad meer positieve testen, maar er worden in totaal ook meer testen uitgevoerd dan vroeger. Bovendien worden die testen gedaan in gemeenschappen waarvan wij al weten dat het virus daar circuleert," zegt Gala op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. Viroloog Steven Van Gucht van het wetenschappelijk instituut Sciensano erkent dat er meer getest wordt, maar dat alleen verklaart de stijgende cijfers volgens hem niet. "Er zijn wel degelijk meer gevallen. Het virus is veel meer aan het circuleren dan enkele weken terug. We zitten nu aan 30.000 testen per dag, maar het percentage positieve tests is niet gezakt, integendeel, het stijgt ondertussen lichtjes. Dat is een indicatie dat er meer virus aan het circuleren is. We zien nu ook dat er meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis."

Zorgen voor groepsimmuniteit

Het aantal opnames van coronapatiënten in het ziekenhuis, is volgens Gala momenteel niet problematisch te noemen. "De algemene hospitalisatiecijfers vallen goed mee", vindt de professor. Ook op de intensieve zorgafdelingen van de ziekenhuizen in Brussel ziet hij momenteel geen probleem. "Je moet een duidelijk verschil maken tussen ernstige gevallen en matige gevallen. Als je voor een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven met koorts, is dat geen ernstige ziekte. Het wordt pas problematisch als je op de dienst intensieve zorgen terechtkomt."

Momenteel stijgt het aantal besmettingen vooral bij jongere mensen. "Dat is net goed", vindt Gala, "want dat draagt bij aan de groepsimmuniteit en dat hebben we nodig. Als we alleen op een vaccin moeten wachten, dan gaan we nog lang kunnen wachten vooraleer we weer kunnen terugkeren naar het normale leven." Het diensthoofd van de Franstalige Université Catholique de Louvain (UCL) erkent wel dat het probleem zich snel kan verplaatsen wanneer jongere mensen de oudere bevolking opnieuw gaan besmetten. "Dat is in het verleden ook gebeurd en daar moeten we voor opletten. Maar intussen hebben de oudere mensen geleerd hoe ze zich goed kunnen beschermen tegen het virus", sust hij.

Naar normale leven zonder vaccin

Gala vindt het belangrijk dat we zo snel mogelijk kunnen terugkeren naar het normale leven van voor de coronacrisis. Ook als er nog geen vaccin op de markt is. "We kunnen ons niet meer veroorloven om daar nog maandenlang mee te wachten. Mensen verliezen hun inkomen. Het aantal zelfdodingen is duidelijk aan het stijgen. Het wordt voor een aantal mensen ondraaglijk. We moeten onze bevolking beschermen, maar op een manier die draaglijk is voor iedereen", vindt Gala.

Verschillende virologen vinden intussen dat mensen te veel opnieuw leven alsof het virus er niet meer is. "Diegenen die momenteel pleiten voor een versoepeling van de maatregelen (behalve het wegwerken van onnodige excessen zoals mondmaskers op plaatsen waar je alleen rondloopt) of voor het "leren leven met het virus" dragen een zeer grote verantwoordelijkheid", vindt Marc Van Ranst. Gala is het ook daar niet mee eens. "De mensen zitten niet te wachten op strengere maatregelen of strenge communicatie om ervoor te zorgen dat iedereen de maatregelen respecteert. Je hoort alleen maar angstige woorden als "het gaat slecht" en "je gaat dood als je die maatregelen niet opvolgt". Zo kan je de mensen toch niet aanspreken? We moeten met warme woorden spreken en zeggen "Gefeliciteerd, goed gedaan. Blijf die maatregelen volhouden, want het werkt!"

Meest gelezen