Videospeler inladen...

Schrijnende omstandigheden op Lesbos na brand vluchtelingenkamp Moria: "Ik heb mensen zelden zo wanhopig gezien"

Op het Griekse eiland Lesbos heerst chaos, woede en vernieling, nadat het vluchtelingenkamp Moria verwoest werd door een brand. "Ik heb mensen zelden zo wanhopig gezien", vertelt correspondent Saskia Dekkers vanop Lesbos in "Terzake". De vluchtelingen en migranten zijn dakloos en leven in schrijnende omstandigheden, terwijl de Griekse autoriteiten in allerijl een nieuw tentenkamp bouwen. Maar zowel de inwoners als de vluchtelingen zijn niet te vinden voor het nieuwe kamp.

“De hele dag zagen we hier families rondtrekken met kratten. Ze zoeken allemaal naar een veilige plek om de nacht door te brengen”, dat vertelt correspondent Saskia Dekkers in "Terzake".

“Mensen zoeken eten. Er is weinig stromend water. We zien overal dat er leidingen worden lek geprikt. Ze proberen er zich te wassen. Maar overal staat er politie om hen tegen te houden, want de Griekse autoriteiten willen niet dat deze mensen nog verder gaan rondzwerven over het eiland”, aldus Dekkers.

(Lees verder onder de foto)

Moria
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Mensen kunnen zich niet wassen en hebben honger"

Sinds er vorige week brand uitbrak in het vluchtelingenkamp Moria zijn zo'n 13.000 vluchtelingen en migranten dakloos. Het kamp was enorm overbevolkt, want het werd gebouwd voor zo' n 2.000 tot 3.000 mensen. De situatie op het eiland was al schrijnend, maar de omstandigheden lijken er enkel op achteruit te gaan voor de duizenden vluchtelingen en migranten. 

Nu hebben ze het gevoel dat alles onzeker is. Ze weten niet waar ze naartoe moeten

Saskia Dekkers

“Ik heb mensen zelden zo wanhopig gezien en ik ben hier echt al jaren", getuigt Dekkers. "Mensen weten gewoon niet wat ze moeten doen. Ze hadden in kamp Moria tenminste nog een plek, hoe erg het ook was. Maar ze hadden er een plek waar ze konden eten, waar ze water hadden en waar ze wisten waar ze aan toe waren. Nu hebben ze het gevoel dat alles onzeker is. Ze weten niet waar ze naartoe moeten", gaat de correspondent verder. "Mensen kunnen zich niet wassen en ze hebben honger."

(Lees verder onder de foto)

Moria
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk de video met correspondent Saskia Dekkers in "Terzake"

Videospeler inladen...

“Ik wil niet naar het nieuwe kamp”

Intussen bouwt de Griekse regering in allerijl een noodtentenkamp. Maar deze ochtend brak er opnieuw protest uit. De migranten en vluchtelingen willen niet naar het nieuwe kamp. 

“Er staan vandaag al 500 tenten in dat nieuwe kamp. Volgens de autoriteiten wordt het humaner dan kamp Moria. Maar vrijwel alle mensen willen er niet naartoe. Omdat ze beseffen dat ze er zullen worden opgesloten, ook vanwege het coronavirus. Ze zijn bang dat ze daar met duizenden op elkaar moeten leven en zo mogelijk besmet geraken. We voelen ook een enorme angst voor een nieuwe brand", zegt Dekkers. “Van iedereen horen we hetzelfde verhaal. Ik wil niet naar het nieuwe kamp."

(Lees verder onder de foto)

moria
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Inwoners Lesbos tegen kamp

Maar ook de inwoners van Lesbos uit de buurt van het kamp hebben hun ongenoegen geuit over de bouw van het nieuwe tentenkamp. Ook zij zijn absoluut geen voorstander van het plan van de Griekse regering. “Iedereen van het dorp Moria is ook wanhopig”, vertelt Dekkers. “We hebben jarenlang geprobeerd om de vluchtelingen te helpen. We hebben ze eten gegeven en onderdak, maar we kunnen niet meer. Er heerst chaos. Het is vies. We weten niet meer wat we met ons eiland aan moeten”, gaat Dekkers verder.

Dekkers sprak verschillende inwoners. Een ervan is een ontevreden herder: “Ik ben al drie nachten en drie dagen mijn beesten aan het bewaken.... Ik wil niet dat er nog meer vee wordt gestolen.”

Bekijk het interview uit "Terzake" met professor Jan Wouters

Videospeler inladen...
Moria
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen