Belga

Glabbeek test buitenlandse seizoensarbeiders zelf: 8 van 120 arbeiders testen positief op corona

De gemeente Glabbeek heeft in de maand augustus ruim 120 seizoensarbeiders zelf getest op het coronavirus. In totaal testten 8 mensen positief, zij bleven 14 dagen in quarantaine voor ze op de fruitbedrijven in de gemeente aan de slag konden.

Tussen half en midden augustus kwamen er een 200-tal arbeiders aan in Glabbeek. Ze komen allemaal uit landen die in een oranje of rode zone liggen - zoals Polen en Roemenië - om de lokale fruittelers te helpen bij het plukken. Glabbeek besliste begin augustus om alle seizoensarbeiders uit voorzorg zelf te testen op het coronavirus. "De gouverneur heeft de verplichting opgelegd om te testen. Maar de fruittelers worden voor een stuk in de kou gelaten, want zij moeten die testen zelf regelen en betalen. Wij hebben als gemeente beslist om die kosten - zo'n 4000 euro - op ons te nemen", klonk het toen bij burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

Geen symptomen

Voor de tests werkte de gemeente samen met het ziekenhuis en de huisartsenwachtpost van Tienen. "De besmette personen zijn allemaal tussen de 20 en 30 jaar oud en hadden geen symptomen. Stel dat we niet iedereen zelf hadden getest. Die mensen zouden zich van geen kwaad bewust zijn geweest en hier gewoon in het dorp rond gelopen hebben, naar de winkel of op café zijn geweest", aldus Reekmans. "Zonder die tests hadden we geen zicht gehad op de situatie. Ik ben blij dat we dit als gemeente krachtdadig hebben aangepakt in het belang van de volksgezondheid van alle inwoners."

Meest gelezen