Belga Image

Afgeslankte Ronde Van Vlaanderen voor wielertoeristen gaat toch niet door: "Niet veilig genoeg door corona"

Er komt geen We Ride Flanders op zaterdag 17 oktober, dat is de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. De organisatoren hadden plannen voor een kleinere versie dit jaar, maar de burgemeesters uit de Vlaamse Ardennen kunnen dat plan niet goedkeuren omdat het niet corona-veilig genoeg is.

De ronde voor wielertoeristen zou een miniversie geweest zijn. Normaal gezien schrijven zo'n 16.000 deelnemers zich in, dit jaar is dat amper 4.500. Maar toch te veel om het veilig te houden: "Na overleg met alle burgemeesters en met de organisatie zijn we tot de conclusie gekomen dat we de veiligheid niet 100 procent kunnen garanderen", zegt burgemeester De Meulemeester (Open Vld) van Oudenaarde, "dat is de absolute prioriteit en het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen gezond en veilig blijft."

Veiligheid is de absolute prioriteit
Marnic De Meulemeester (Open Vld), burgemeester Oudenaarde

Organisator We Ride heeft nochtans alles in het werk gesteld om een veilig alternatief te bedenken. Er werd rekening gehouden met de veiligheidsmaatregelen die moeten gebeuren voor grote sportevenementen. Er was herhaaldelijk overleg met alle burgemeesters, de veiligheidscoördinatoren en de politie van de Vlaamse Ardennen. Maar de burgemeesters beslisten dan toch unaniem dat het plan niet voldoende is. "Er zijn te veel onzekerheden en risico's verbonden aan een evenement met duizenden deelnemers," legt burgemeester De Meulemeester uit.

Social distancing op een helling

Maar de beslissing is niet licht gevallen: "Bij dit besluit hebben we de 4.500 deelnemers in gedachten gehouden die we uit elkaar moeten proberen houden tijdens een rit. Met de huidige strenge maatregelen lukt dat niet op een beperkte oppervlakte zoals een helling", zegt de burgemeester. "Daar rijden honderden wielrenners samen op. De nodige afstand kan dan maar moeilijk gehouden worden."

Startbox

Bij de beslissing werd ook rekening gehouden met andere obstakels buiten een massa wielrenners op een helling: "Bij de start moeten telkens 50 deelnemers uit een startbox kunnen vertrekken. Dat gebeurt in verschillende groepen met een pauze tussen. Op een gegeven moment komen die dan allemaal samen. De social distancing van 1,5 meter afstand houden is dan wel bijzonder moeilijk." 

De beslissing om de ronde voor wieleramateurs te annuleren motiveert de burgemeesters en de organisatie om extra in te zetten op de volgende editie: "We steken nu alle energie in de ronde voor wielertoeristen volgend jaar en zullen alles doen om dat mogelijk te maken, rekening houdend met de evolutie met het virus", zegt burgemeester De Meulemeester nog.

De Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen vindt normaal gezien altijd plaats de dag vóór de officiële Ronde.  De eerstvolgende editie van de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen zou moeten plaatsvinden begin april 2021.

kasto80

Meest gelezen