Start van het academiejaar in Gent tijdens de coronacrisis: “Iedereen start op een ander tijdstip”

Voor 3.300 eerstejaarsstudenten van de Hogeschool Gent start vandaag de onthaalweek van hun opleiding. De andere helft van de nieuwe studenten mag pas volgende week naar de campus komen. “We willen dat de studenten fysieke lessen kunnen krijgen, maar dan moet het wel coronaproof gebeuren”, klinkt het. 

Half september betekent voor veel studenten de start van het academiejaar, maar slechts de helft van de studenten van de hogeschool Gent mag al naar de campus komen. De andere helft moet nog even wachten op de fysieke onthaalweek, omdat er niet te veel studenten tegelijkertijd op de campus mogen rondlopen. 

Circulatieplan

“Het is wel degelijk de bedoeling dat de studenten naar de lokalen en aula’s van de school komen”, zegt Isabelle Claeys van de hogeschool. “Om alles veilig te laten verlopen hebben we een circulatieplan opgestart. Zo start de ene groep om 08.00, zodat een andere groep om 08.30 start. Op die manier komen de verschillende groepen niet te veel met elkaar in contact.”

Online lessen

Maar niet alle lessen zullen fysiek doorgaan. “We gaan voor een mix”, gaat Claeys verder. “Dat wil zeggen dat de docenten op dit moment moeten bekijken welke stukken hij of zij online zal geven, en dewelke meer geschikt zijn voor een aula.”

De start van een schooljaar, betekent ook dat zowat alle inschrijvingen afgerond zijn. Daar valt het op dat er heel wat meer studenten kiezen voor een lerarenopleiding. Ook biomedische laboratoriumtechnologie, voedings- en dieetkunde en interieurvormgeving zijn populair. De opleiding verpleegkunde krijgt dan weer minder inschrijvingen van jongeren die uit het middelbaar komen. Er zijn wel meer jongeren die verpleging kiezen als nadat ze eerst een ander traject in het hoger onderwijs gevolgd hebben. 

Meest gelezen