Radio 2

Brussel wil komaf maken met straatracers aan Atomium: "Verkeersleefbaarheid is topprioriteit"

Het stadsbestuur van Brussel wil de verkeersveiligheid in de hoofdstad blijven verbeteren en voert daarom een paar nieuwe maatregelen in. Zo zijn er vanochtend betonblokken geplaatst op de Eeuwfeestlaan aan het Atomium om straatracers de pas af te snijden.

"Sinds begin dit jaar zien we geregeld filmpjes opduiken waarin vooral jongeren heel snel rond de rotondes hier in de buurt rijden en daardoor zwakke weggebruikers in gevaar brengen. Sindsdien patrouilleren hier regelmatig agenten in burger en patrouillewagens om overtreders tegen te houden. We hopen nu dat de betonblokken ervoor zullen zorgen dat het stopt", vertelt Thierry Vandenhoute van de Brusselse verkeerspolitie. "Natuurlijk kan het probleem zich nog verplaatsen naar andere straten, maar de politie blijft controles uitvoeren om straatracers en andere overtreders te verbaliseren. Als het nodig is nemen we hun voertuig in beslag." Sinds de invoering van het nieuwe gemeentelijk reglement voor de zogeheten straatracers of "rodeo drivers" in mei van dit jaar, werden al 55 voertuigen in beslag genomen.

Blijven inzetten op verkeersveiligheid

Volgens cijfers van de politie zijn er sinds begin dit jaar in de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene ruim 13 miljoen voertuigen gecontroleerd op snelheid. In totaal kregen iets meer 32.000 gecontroleerde bestuurders een proces-verbaal. Ook worden er geregeld controleacties georganiseerd om alcohol- en druggebruik achter het stuur tegen te gaan. "Verkeersveiligheid is één van de grootste bekommernissen van de Brusselaars", zegt burgemeester Close (PS). "En ze hebben groot gelijk. Of het nu gaat om drugs of alcohol of om straatracers: asociaal rijgedrag brengt het leven van zowel bestuurders als zwakke weggebruikers in gevaar en dat moet eruit. We zullen daarom zwaar blijven inzetten op verkeersveiligheid, want elke dode in het verkeer is er een te veel."

Meest gelezen