Aleksej Navalny in december 2019 tijdens een inval bij zijn Anti-Corruptiefonds.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Twee buitenlandse labo's bevestigen vergiftiging Russische oppositiepoliticus Navalny met novitsjok

Twee laboratoria, in Frankrijk en in Zweden, bevestigen dat de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny vergiftigd werd met het zenuwgif novitsjok. Dat zegt de Duitse regering. Eerder had ook al een labo van het Duitse leger bewijzen gevonden van het gif. De Duitse regering herhaalt nu dat Rusland antwoorden moet geven op wat er gebeurd is met de oppositieleider. Ook Frankrijk wil opheldering over de zaak. Het Kremlin ontkent iedere betrokkenheid. Navalny zijn toestand verbetert intussen aanzienlijk. Hij kan kort zijn ziekenhuisbed verlaten, dat melden de Duitse artsen. 

De Duitse regering zei twee weken geleden al dat het ontegensprekelijk bewijs had van het feit dat de Russische opposant Aleksej Navalny vergiftigd was met novitsjok. Nu ook een Frans en een Zweeds laboratorium tot dezelfde conclusie komen zijn er "al drie laboratoria die onafhankelijk van elkaar bewijzen hebben gevonden van een zenuwgif uit de novitsjok-groep als oorzaak van de vergiftiging van de heer Navalny," zegt regeringswoordvoerder Steffen Seibert.

De Duitse regering heeft het over "een ernstige overtreding van het Verdrag chemische wapens" en roept daarom ook de hulp in van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in. De OPCW zal mee de bewijzen van vergiftiging analyseren en zelf stalen onderzoeken uit het lichaam van Navalny. 

Duitse vragen voor Rusland

Opnieuw eist de Duitse regering verklaringen van Rusland. Duitsland gaat ervan uit dat enkel iemand met erg hooggeplaatste connecties binnen de Russische macht aan het bijzonder gevaarlijke, militaire zenuwgif novitsjok kan geraken.

Rusland is zelf lid van de OPCW, maar of het de resultaten van het onderzoek zal erkennen, is onzeker. Rusland ontkent iedere betrokkenheid en zegt dat Duitsland nog geen enkel bewijs heeft voorgelegd. Het Kremlin suggereert dat de uitspraken van Berlijn bedoeld zijn om Rusland in een slecht daglicht te plaatsen.

De vergiftiging leidde tot spanningen tussen Moskou en Berlijn. Er gaan heel wat stemmen op om de Nord Stream 2 pijpleiding te annuleren. Dat megaproject is zo goed als af en moet Russisch gas door de Baltische Zee naar Duitsland brengen.

(Lees verder onder de foto)

De Franse president Emmanuel Macron  en zijn Russische collega Vladimir Poetin  (Archieffoto)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Macron wil opheldering "moordpoging"

Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft in een onderhoud met zijn Russische collega Vladimir Poetin gevraagd om zonder verder uitstel opheldering te geven over de zaak Navalny. Macron had het zelfs over een "moordpoging". Dat heeft het Elysee in een mededeling laten weten.

In het kader van een geloofwaardig en transparant onderzoek is een verduidelijking van Rusland op zijn plaats

Franse president Emmanuel Macron

"In het kader van een geloofwaardig en transparant onderzoek is een verduidelijking van Rusland op zijn plaats", zo zou de Franse staatsleider aan Poetin hebben gezegd. Macron liet naar verluidt ook weten dat Frankrijk op basis van eigen analyses de bevindingen deelt van zijn Europese partners, die eerder al bekendmaakten dat Navalny werd vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. Poetin reageerde daarop volgens het Kremlin door te stellen dat de "ongegronde en op niets gebaseerde beschuldigingen" ten aanzien van Rusland ongepast zijn.

Navalny kan ziekenhuisbed verlaten

Aleksej Navalny werd drie weken geleden onwel op een vlucht van Tomsk, in Siberië, naar Moskou. Volgens zijn medewerkers en familie werd hij vergiftigd en zat er mogelijk iets in zijn thee. De vlucht maakte een noodlanding in Omsk, waar Navalny in een kunstmatige coma werd gebracht. 

Navalny's familie vroeg meteen om hem over te brengen naar een ziekenhuis in Berlijn, maar dokters weigerden. Na een bitse strijd werd Navalny dan toch overgevlogen naar het Charité-ziekenhuis in Berlijn, waar hij nog altijd verzorgd wordt. Volgens de laatste berichten is Navalny intussen uit zijn coma gehaald en wordt hij niet langer kunstmatig beademd.

De toestand van Navalny is erg vooruitgegaan, dat heeft het Berlijnse Charité-ziekenhuis verklaard. Volgens de artsen kan hij intussen voor een korte tijd zijn ziekenhuisbed verlaten. "Navalny is met succes van het kunstmatige beademingstoestel gehaald”, meldt  het ziekenhuis nog.  De gevolgen op lange termijn voor zijn gezondheidstoestand zijn nog onbekend. 

Meest gelezen