Vereniging huisartsen luidt alarmbel door coronadrukte: "Water staat ons aan de lippen en het wordt alleen maar erger"

De vereniging van huisartsen Domus Medica luidt de alarmbel. Door het grote aantal coronatesten en de vele vragen daarover staat het water hen aan de lippen, klinkt het. "En de situatie voor huisartsen zal alleen maar erger worden de komende weken", zei Roel Van Giel van Domus Medica in "Terzake".

De huisartsen kreunen onder de coronacrisis. Veel mensen gaan naar hun huisarts voor een coronatest en nu het aantal besmettingen snel oploopt, vragen ook steeds meer mensen ernaar. De telefoon staat bij de huisartsen roodgloeiend.

"Net als ziekenhuizen hebben ook huisartsenpraktijken een maximumcapaciteit", legde Van Giel uit in "Terzake". "Het is zeer druk, het water staat ons aan de lippen. We kunnen het nu amper aan en het zal alleen maar erger worden de komende weken."

Domus Medica stelt voor om een deel van het testen uit te besteden. "Als je merkt dat huisartsen het niet meer aankunnen, moet je het systeem in vraag durven te stellen. Ik verwacht geen wonderoplossing, maar men moet kijken wat mogelijk is. Een aantal patiënten dat nu naar de huisarts gaat, kan ook worden opgevangen via andere systemen."

Momenteel is daar ook overleg over met verschillende overheden. Het zou dan gaan om bijvoorbeeld het opzetten van lokale testdorpen, zoals nu al in Antwerpen.

"Terzake" trok ook naar enkele huisartsenpraktijken. Bekijk hier de reportage (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Van Giel hekelt de manier waarop er soms gecommuniceerd wordt over de coronacrisis. "Er zijn veel verschillende soorten berichten over de cijfers. Wetenschappers spreken elkaar ook tegen. Dat is niet goed. De bevolking heeft een draagvlak nodig en duidelijkheid."

"De huisartsen zijn de eerste lijn. Uit de eerste golf hebben we geleerd dat die vooroploopt. We mogen dus niet op onze lauweren rusten. De capaciteit van de huisartsen heeft een maximum en als de eerste lijn kapseist, kapseist de tweede lijn mee" (red.: de ziekenhuizen).

Bekijk het studiogesprek met Roel Van Giel van Domus Medica en viroloog Marc Van Ranst in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen