VBZR

Vrijwillige Blankenbergse Zeeredders halen eigen collega uit Noordzee: "Gelukkig had hij een vuurpijl op zak"

Leden van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR) hebben zaterdagavond een collega uit de Noordzee gehaald. De man was van zijn catamaran gevallen en geraakte er niet meer op. Hij belde zijn collega's op met zijn gsm die in een waterdicht zakje zat.

“Ik was verse garnalen aan het eten, toen ik plots telefoon kreeg van een van onze mensen”, vertelt voorzitter Joerie Vermoere van de VBZR. “Ik hoorde meteen aan zijn stem dat er iets niet klopte. Hij vertelde me dat het roer van zijn catamaran gebroken was en hij niet meer op zijn vaartuig geraakte. Zijn vriend, die nog op de catamaran zat, had geen zeilervaring en was afgedreven. Ik wist dat de tijd drong en ben hem meteen de nodige vragen beginnen stellen om zijn locatie te kunnen bepalen.”

“Na een vijftal minuten waren mijn team en ik vertrekkensklaar", zegt Vermoere. “We hoopten onze collega in het water tegen te komen, maar dat was niet het geval. Aan de telefoon hebben we hem gezegd dat hij pas een vuurpijl mocht afschieten als hij ons zag of hoorde."

(Lees voort onder de foto)

VBZR

Vuurpijl

"Toen we aankwamen bij de catamaran wees zijn kameraad ons de juiste richting", gaat Vermoere voort. "Plots zagen we de vuurpijl. Onze collega was al 500 meter afgedreven. Gelukkig had hij die vuurpijl, want anders was het zoeken naar een speld in een hooiberg.”

Tussen de oproep en de redding zaten amper 18 minuten. “Hij voelde zich perfect en dat was een enorme opluchting. Hoe hij het heeft aangepakt, is een voorbeeld voor alle watersporters die op zee gaan. Onze man had verscheidene noodmiddelen mee, zoals zijn gsm in een waterdicht zakje, een set vuurpijlen en nog een waterdichte handmarifoon. Hij droeg ook een thermisch pak. Maar het belangrijkste van allemaal: hij is kalm gebleven."

(Bekijk de beelden van de redding via onderstaande Facebookpost)

Meest gelezen