Radio 2

Bauke uit Zillebeke wint allereerste "Taaltrofee Nederlands" 

Gisteren was er in Kortrijk de eerste editie van "Taaltrofee Nederlands". Dat is een taalwedstrijd waar vierdejaars uit het secundair onderwijs getest worden op hun kennis van de Nederlandse taal. Bauke Deschodt uit Zillebeke bij Ieper kwam er als winnaar uit.

De nieuwe wedstrijd is een initiatief van het Davidsfonds in samenwerking met de Stichting Aliverde. Zo'n 3.100 vierdejaars uit 44 scholen in West-Vlaanderen hadden op voorhand op school online proeven afgelegd om te testen hoe goed hun kennis van het Nederlands is. Uiteindelijk deden een 40-tal leerlingen gisteren de ultieme taaltest.

 

Winnaar

Bauke Deschodt volgt les aan het College in Ieper. Zij won de allereerste editie van"Taaltrofee Nederlands". "Ik ben heel gelukkig", zegt ze. "Toen ik mijn naam op het scherm zag verschijnen, was ik een beetje overdonderd. De vragen gingen vooral over de Nederlandse taal: van stijlfiguren tot bepaalde vertelvormen." Zelf schrijft ze graag verjaardagskaartjes en gedichten, maar soms ook een kort verhaal. "En natuurlijk doe ik dat altijd in het Nederlands", lacht ze.

Dit jaar mochten enkel West-Vlaamse scholen deelnemen. Maar vanaf volgend jaar breidt "Taaltrofee Nederlands" uit. Ook Oost-Vlaamse scholen mogen dan meedoen. 

Meest gelezen